Batut: Podignuta svest, vakcinisane dece sve više

Batut: Podignuta svest, vakcinisane dece sve više Izvor: N1

Zbog epidemije malih boginja u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ podsećaju na zakonsku obavezu vakcinacije MMR vakcinom sve dece od 12 meseci do 14 godina u cilju podizanja kolektivnog imuniteta na morbile.

“Jedino u slučaju proglašenja epidemije od većeg značaja koju može isključivo da proglasi ministar u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje 'Batut' moguće je da dođe do pomeranja ovih uzrasnih granica koje su predviđene našim pravilnikom odnosno da se vakcinišu i deca mlađa od 12 meseci i stariji od 14 godina“ rekla je za N1 dr Daria Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

Izvor: N1

U “Batutu“ kažu i da su priče o epidemiji ovih dana podigle svest o značaju vakcinacije, tako da je broj vakcinisane dece porastao. Kako navode za N1 u Institutu za javno zdravlje Srbije, u Beogradu je sada vakcinisnao preko 50 odsto dece, dok je u prvoj polovini godine taj broj bio ispod 30 odsto.  

Izvor: N1

U “Batutu“ podsećaju i da je vakcinacija u Srbiji obavezna skoro 200 godina. Zakon međutim sada onemogućava deci da pohađaju predškolsku i školsku nastavu ukoliko nisu primila vakcinu protiv malih boginja.  

“Sva deca koja nisu vakcinisana to se posebno zavodi i njihovi roditelji podležu daljim zakonskim procedurama što je u nadležnosti Sektora za inspekcijske poslove ministarstva zdravlja“, podsetila je dr Daria Krisić Tepavčević iz “Batuta“.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Op

Ono kad dođeš u stadujum da sam sebe tešiš...

3 1

Sanja

Onemogucavati deci da pohadjaju predskolsku i skolsku nastavu je protivustavno, mora se naci drugi nacin da se deca vakcinisu. Vlast je lenja i mrzi ih da misle, sve bi resavali prisilom i prinudom, a to ne donosi dobro nikome. Pri tom, u skolama i vrticima gotovo niko ne zabranjuje deci koja nisu vakcinisana da ih pohadjaju. To govori da se zakoni ne postuju i da nemamo pravnu drzavu, odnosno da uopste nemamo drzavu.

14 8

Igor

Mene zanima da li se ljudima koji su odbili vakcinu, a razboleli se (ili njihova deca), na kraju ispostavi racun za medicinske usluge i lecenje ili mi svi placamo iz nasih dzepova njihovu neodgovornost?

13 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo