Srbija jedina u Evropi nema Nacionalni okvir kvalifikacija

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema Nacionalni okvir kvalifikacija.

Izvor: N1

Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja, lista zanimanja se dramatično menja, i Srbija mora imati popisane obrazovne profile i zanimanja u koja se ti profili uklapaju. To je važno i zbog uskladjivanja sa evroipskim standardima.

U tom standardu nacionalnog okvira kvalifikacija, znaće se, kada neko završi odredjenu vrsta obrazovanja, kakvu vrstu znanja je stekao, kakve sposobnosti i veštine i kakvu vrstu posla može da obavlja, jer će biti uradjena i lista janso definisanih zanimanja. U visokom obrazovanju postoji mnoštvo kvalifikacija, a ponekad se zbog njihovih stručnih naziva ne stiče utisak šta neko može da radi na osnovu stečene kvalifikacije

Pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić kaže da je u toku izrada te liste standarda:

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

AV

Citiracu te u preCednickoj kampanji.

5 1

KG Profesor

Postovana koleginice, sistem je postojao dok je ministar prosvete bio gospodin Gasa Knezevic, a pomocnik za visoko obrazovanje je bila gospodja Srbijanka Turajlic. E, to su posle ukinuli u vreme vlade Vojislava Kostunice i kasnije Vasih koalicionih partnera. Bio je formiran i ERIC/NARIC centar. Znaci, nije da NIKAD NIJE bilo, ali onda Vam se nije svidjalo pa ste ukinuli, a sad izmisljate toplu vodu, pa formirate ponovo nesto sto je vec postojalo. Malo istine Vam ne bi skodilo.

18 0

Nikom ništa

Ali zato imamo fontanu na Slaviji, kartice za penzionere i MIG-ove

52 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo