Čadež: Uz efikasan statistički sistem, rasterećenje privrede

Čadež: Uz efikasan statistički sistem, rasterećenje privrede Izvor: N1
(arhiva)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Beogradu da uspostavljanje efikasnog nacionalnog statističkog sistema, osim budžetskih ušteda donosi i rasterećenje privredi.

On je na prvom sastanku predstavnika institucija koji se bave statistikom ukazao i na značaj njihov rada za uspešno poslovanje privrede i njeno povezivanje sa svetom, saopštila je PKS.

"Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih - povezanih baza podataka, uporedivih sa onima koje se koriste u svetu, država, poslovne asocijacije, privreda, i investitori, ne mogu ozbiljno da prate kretanja i planiraju poslovanje" rekao je Čadež.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je istakao da je dobra saradnja svih u družtvu preduslov za uspešno funkcionisanje sistema statistike.

On je ukazao i na značaj, odgovornost i izazove zvanične statistike u procesu EU integracija.

Na skupu su predstavljena i dva projekta - Informacioni sistem eZUP, odnosno alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.

Projekat eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave, navodi se u saopštenju. 

Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Triton

Postoje obične laži, opasne laži i statistika. (Mark Tven)

1 0

Rasa

E to ce da rastereti!pa gde samo nadju ove "stucnjake"?

44 0

Aha

Statistika naša dika,šta poželiš to naslika!

44 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo