Bob Geldof vratio nagradu koju je dobila i Aung San Su Ći

Bob Geldof vratio nagradu koju je dobila i Aung San Su Ći Izvor: Reuters/Clodagh Kilcoyne

Irski muzičar i aktivist u borbi protiv siromaštva u svetu Bob Geldof vratio je svom rodnom gradu nagradu "Sloboda grada Dablina" i rekao da je ne može zadržati s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mjanmarska čelnica Aung San Su Ći.

Više od 600.000 muslimana iz mjanmarske pokrajine Rakajn prebeglo je u izbegličke logore u Bangladeš nakon vojnih operacija koje je UN opisao kao operacije etničkog čišćenja, a Mjanmar ih je preduzeo nakon napada militanata Rohindža.

Stanje s muslimanima Rohindža izazvalo je ogorčenost širom sveta pa je bilo poziva da se Su Ći oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. jer nije osudila mjanmarske vojne akcije.

"Vrlo sam ponosan Dablinac, ali ne mogu pod punom svešću i dalje biti nosilac nagrade koju i dalje ima Aung San Su Ći", rekao je u izjavi Geldof.

"Ukratko, ne želim ni na koji način biti povezan sa osobom koja je trenutno upletena u masovno etničko čišćenje naroda Rohindža iz severozapadne Burme", dodao je.

Su Ći, prethodno nagrađena za aktivizam na polju ljudskih prava, bila je u kućnom pritvoru kada je dobila Nagradu grada Dablina 1999. koju je javno primila u Irskoj 2012, dvije godine nakon puštanja na slobodu.

Prošlog meseca sličnu nagradu oduzeo joj je britanski Univerzitet Oksford, gde je studirala.

Drugi strani dobitnici Slobode Dablina, otkad je prvi put nagrada uručena 1876, jesu Džon F. Kenedi, Nelson Mandela i Mihail Gorbačov.

Geldof, bivši pevač grupe Boomtown Rats, nagradu je dobio 2005. kao priznanje za svoj humanitarni rad koji uključuje organizaciju Live Aid koncerta 1985. na kojemu se okupilo prema procenama 1,5 milijardi ljudi, te za doprinos u pomoći gladnima i bolesnima u Etiopiji.

"Njena povezanost s našim gradom sramotna je za sve nas", istakao je Geldof i nastavio: "Mi smo je nagradili, a sada nas je zgrozila i osramotila".

U trenutku kad joj odbor oduzme nagradu, spreman sam nagradu ponovo da prihvatim, kazao je on i dodao: "Molim vas, prihvatite ovaj mali gest uz tugu koju osećam zbog toga".

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Čovek sa stavom.

1 2

clan elite

Vera i religija nisu isto!

7 6

VelikoSrbin

Zato je veliki!

50 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo