Dačić: Srbija pod pritiskom Zapada, Rusija siguran prijatelj

Dačić: Srbija pod pritiskom Zapada, Rusija siguran prijatelj Izvor: STRINGER / AFP

Srbija smatra Rusiju istinskim prijateljem i namerava da i dalje radi na poboljšanju odnosa na svim nivoima, posebno na ekonomskom, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u intervjuu današnjoj moskovskoj Izvestiji kazao da je Srbija pod "jakim pritiskom" Zapada.

"Zaista, Srbija je pod jakim pritiskom. Kada je reč o našem regionu, na Zapadu je sada popularno razmatranje dva pitanja - to je Niš, a drugi - zašto se grade industrijske zone za ruska preduzeća u Srbiji", rekao je Dačić u intervjuu moskovskom dnevniku Izvestija.

Srbija smatra da su SAD i Velika Britanija prijateljske države, ali mi vidimo sa njihove strane korake koji se ne mogu smatrati aktom prijateljstva.

 On je rekao da ne razume kako se humanitarni centar u Nišu može smatrati obaveštajnim kojeg se boje svi na Zapadu.

"Centar u Nišu je isključivo humanitarni, to je pokazao pomažući u gašenju požara, pri poplavama. Šta više, Centar pomaže u uklanjanju mina na teritoriji Srbije: nađene su hiljade eksplozivnih naprava koje su ostale posle bombardovanja NATO, uključujući i one koje sadrže omogaćeni uranijum", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se na Zapadu pitaju zašto je "Nišu" potreban diplomatski status, dodavši da se "i Crveni krst bavi humanitarnim poslom, i da ima pun diplomatski status".

"Lično sam ubeđen da to pitanje mora da se reši na neki način. Kako smi mi shvatili rad centra, logično je da ne može da funkcioniše bez diplomatskog statusa. Iz toga sledi da je neophodno raditi na statusu centra ili ga zatvoriti", kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, upravo je zato tokom njegove posete Moskvi rekao da postoji "velika antiruska histerija zapadnih država" i da se sve objašnjava time što "Rusija čini veliki uticaj na naš region".

"Oni smatraju da je uticaj štetan, ali se mi sa tim ne slažemo. Na kraju krajeva, kako još protumačiti poslednje izjave američkog diplomate Hojta Brajana Jia prilikom njegove poslednje posete Beogradu. Šta je to, ako ne pritisak?", kazao je Dačić.

"Srbija smatra da su SAD i Velika Britanija prijateljske države, ali mi vidimo sa njihove strane korake koji se ne mogu smatrati aktom prijateljstva", dodao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da će Srbija ostati dosledna svojoj politici i da se neće priključiti antiruskim sankcijama, već da se nada što skorijem ukidanju.

"Rusija je siguran i tradicionalni prijatelj Srbije. Naši odnosi se zasnivaju na uzajamnom uvažavanju, poverenju i neprestanoj podršci. koju Rusija pruža Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da Srbija nije zainteresovana za ulazak u NATO, ili bilo koji drugi vojni savez, i da će se i dalje pridržavati vojnog neutraliteta.

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prof. dr R O T

Znaci, nista od ulaska u EU, nemojte je vise spomnjati, mozda ce vam neko i poverovati!

40 1

Dragan

Znaci ponovo ulagivanje Rusima....Slobina skola

64 3

AV

Pa objasni nam Dačiću sta ces u vladi koja Srbiju vodi u EU kad nas zapad samo pritiska !?!?!? Zasto je izadjes iz te vlade i udjes u vladu koja ce nas voditi u ruski guberniju !?!?!?

83 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo