Softveri preuzimaju ulogu mnogih zanimanja, pa čak i lekara

Softveri preuzimaju ulogu mnogih zanimanja, pa čak i lekara Izvor: N1

Profesori softverskog inženjerstva Vladimir Matić i Marko Tanasković ocenili su u Novom danu da će veliki broj zanimanja nestati u narednih pet do deset godina jer softveri sve više preuzimaju njihovu ulogu.

"Postoje zanimanja koja mogu da se zamene kolektivnom inteligencijom koja se danas nalazi na internetu", objašnjava Tanasković.

Govoreći o veštačkoj inteligenciji, Matić kaže da danas postoji veliki broj softvera koji su jako inteligentni.  

"Što se tiče primene veštačke inteligencije u medicini, već danas postoje uređaji kojim je moguće proveriti zdravlje. Možete da izmerite temperaturu, pritisak, bilo šta… i to ide na server koji vam govori šta se dešava sa vašim zdravljem. Naprednija opcija bi bila da uslikate, na primer, osip i onda dobijete dijagnozu", objašnjava Matić.  

Matić kaže da su dramatične promene poslednjih godina i može se očekivati da se brzina promena povećava. 

Tanasković navodi da se razvija nauka, ali još više realnost.  

"U velikim kompanijama se ide toiiko daleko da u nekim segmentima čak nauka i kaska za promenama", ocenjuje on.

Inače, Matić i Tanasković koju su završili Elektrotehnicki fakultet, nakon kojeg su doktorirali u inostranstvu, da bi se posle toga vratili u Srbiju.

Pogledajte celo gostovanje:

Izvor: N1

Tagovi: softver , zanimanje , lekari

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sizif

I Bog bi pao na teme !

1 0

Gaga

Uzimanje mita je najlakše isprogramirati, a i za vađenje umnjaka je potrebna robotska ruka i mehanizam koji će da povuče. Problem je kako proceniti stanje u ustima i vilici, da li je za lečenje, plombiranje ili vađenje. Da li postoji još neki proces koji treba sanirati. Da li je uopšte problem sa zubom ili desnima, itd. Nisu medicina i stomatologija onakve kakvim ih IT sektor zamišlja, niti se ljudski život i zdravlje mogu tako lako algoritmovati.

9 5

dipl.agronom

Nas seljak je pravi primer vestacke inteligencije u doba tehno-menadzera...!!!Ali pitam se kada ce Srpski Novi Softver uociti da Drzava treba da odumire...?!

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo