Novinari uskoro sa premijerkom o pritiscima na medije

Dijalog o medijima protekle nedelje održan je u Tirani. Predstavnici neformalne Grupe za slobodu medija govorili su o svom viđenju stanja u medijima na skupu na kom je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Izvor: N1

  Grupu uskoro očekuje i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić na kom će kako najavljuju govoriti o medijskim pritiscima.

Srpski novinari od Evropske Unije traže da učini više - za slobodu medija. U crnim majicama protestovali su na medijskom skupu u Tirani. Da se vrednosti koje važe u EU primene i u Srbiji - jedan je od zahteva novinarke Tamare Skrozza - iznela ga je i tokom poslednjeg panela kom je prisustvovao evropski komesar za proširenje Johanes Han.

 "Nakon toga on se skupu nije obratio unapred pisanim govorom, već je govorio iz glave, iskreno i sa razumevanjem onoga što je prethodno čuo. Nakon toga mi je prišao i rekao da nas je čuo i konstatovao sa kakvom verom, žarom i argumentima se borimo za profesiju", rekla je Skrozza.

Sa žarom i argumentima članovi za Slobodu medija, kažu da u utorak idu na razgovor i kod premijerke Ane Brnabić.

"Mi nažalost u ovom trenutku nemamo takvu političku situaciju u kojoj je vlasti stalo do toga da slobodni mediji budu deo demokratskog procesa i to je jedan od ključnih problema", kaže novinar i bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Bez dobrih uslova rada nema ni slobode medija smatraju u Udruženju novinara Srbije.

"Novinari koji imaju plate koje su ispod republičkog proseka ne mogu da se bore ni za sebe ni za svoja prava, a kamo li za prava onih koji ih čitaju", kaže kaže predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović. Upitan o pritisku vlasti na medije, on je rekao da će pritisak biti onoliko jak koliko su slabi novinari.

 U Grupi za slobodu medija tvrde da je pritisak vlasti na novinare sve jači. Nova vrsta pritiska je kada funkcionerka Opštine Voždovac i jedna od donatorki Srpske Napredne Stranke - Marina Ralević prati i snima reporterku N1 koja u tom momentu radi anketu sa građanima.

S druge strane, predsednik Srbije i predsednik Srpske Napredne Stranke Aleksandar Vučić u intervjuu za list Alo tvrdi da ne postoji osoba koja je više napadana "u raznim medijima" nego što je to on.

"Kad mene snimaju telefonom i puštaju po društvenim mrežama, onda je to divno i normalno. Kad nekog drugog snimaju telefonom, a pritom je on takođe javni radnik, onda je to strašan pritisak. To vam je ta priča o dvostrukim aršinima. To vam je priča - nemojte da dirate u teritorijalni integritet Kosova, ali ćemo zato da uništimo teritorijalni integritet Srbije", rekao je Aleksandar Vučić.

U istom intervju Vučić je poručio da neće početi da govori da je N1 divna televizija i dodao da nije toliko glup da veruje u darove Danajaca.

Inače, prema grčkoj mitologiji Danajci su svojim neprijateljima Trojancima darovali Trojanskog konja.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

RMN

Nezavisni mediji, moraju naći načina, da prizovu pameti onih 50% "prepametnih" u Srbiji, koji ne izlaze na izbore. Tako će, njihov i naš problem SLOBODE, biti rešen!

1 63

lobotomija

Bravo za grupu za slobodu medija!

1 71

Predrag

Sve ona odlično zna. Jedino je pitanje zašto me reaguje. Biću slobodan pa ću odgovoriti. Ne reaguje zato što za to nema ovlašćenje od onog koji je postavio na mesto predsednika vlade.

6 87

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo