Radnici Pošte protestuju, ne veruju obećanjima Vlade

Radnici Pošte danas su protestovali. Sindikati Pošta Srbije i Sindikat Nezavisnot oranizovali su protest u centru Beograda nezadovoljni, kako kažu, uslovima rada i platama. Protest je održan iako je iz Vlade Srbije u petak poručeno da će radnicima Pošte biti isplaćene zarade iz dobiti preduzeća, koju su do sada primali kao 13 platu.

Izvor: N1

  Radnici poručuju da su u vezi sa tim - skeptični.

 Zaposleni u Poštama Srbije umesto pisma, predstavnicima vlasti su sa protesta poslali poruku da im se vrati ono što im je, kako tvrde - oteto. Kažu da su im plate niže od republičkog proseka i da su nezadovoljni rukovodstvom u preduzeću.

"Krajnje loše stanje u preduzeću to se nigde ne prikazuje, priča se o nekoj dobiti, o obrtu novca, a sve od toga nije tačno", "Nemamo sa čim da radimo, poštari nose po 2-3 reona niko im ne plaća to", "Nezadovoljni smo platama", "Stvarno su nas doterali do prosijačkog štapa", poručuju radnici sa protesta.

Sindikalci su takođe predstavili svoje podatke prema kojima je PTT u 2016. ostvarila neto dobit višu od tri milijarde dinara, a da zaposleni u tom preduzeću imaju najniže plate u javnom sektoru - oko 42.000 dinara. Zato traže poboljšane socijalnog položaja i bolje plate.

"Očekujemo da kraj godine i početak godine nećemo dočekati sa ovako niskim platama", kaže Aleksandar Pavlović, predsednik sindikata Pošta Srbije.

Prethodnih dana Vlada Srbije se oglasila saopštenjem u kom se navodi da je premijerka Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i da su postigli dogovor.

"Dogovoreno je kao prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina. Započete razgovori sa predstavnicim sindikata biće nastavljeni narednih nedalja", navela je Vlada.

S druge strane radnici kažu da u obećanje ne veruju sve dok ne vide uplatu novca.

"Je li obećala datum? Datum nije obećala, prema tome šta sad, daćemo vam - kad? Mi ovo slušamo od 2014. godine od kad su smanjene plate u javnom sektoru", rekao je jedan radnik.

Predsednici sindikata poručuju da su uprkos razgovoru sa premijerkom, izašli na ulice, jer nije postignut ključni dogovor.

"Nismo postigli dogovor oko povećanja zarada, mi tražimo da nam se kao i drugim preduzećima vrati 10 odsto", kaže Aleksandar Titović, iz sindikata Nezavisnost.

Zaposleni u PTT-u najavljuju i generalni štrajk, ukoliko im se ne ispune traženi zahtevi.

Komentara 69

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ПЕРА ЛОЖАЧ

Крку заврат!

0 0

cika kure

Nadam se da ćete izdržati i da će vam se pridružiti još preduzeća.Ovi su gori od svih koji su nas do sada jahali.Imao sam tu sreću da upoznam kumove našeg voljenog vodje i njegovog brata i shvatim kako smo opet prevareni po ko zna koji put.Ulica ili preko grane!!!!!!

5 1

Константин

Подршка поштарима , истрајте до краја . Један мали савет , штрајкуте масовно , они су кукавице и веома брзо ће вам изаћи у сусрет. Вучић се плаши штрајкова и штрајкача јер осећа да му је дошао крај .

48 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo