Nekorišćen put propao, cena sanacije još najmanje milijardu

Narednih godinu dana trajaće sanacija oštećenja na deonici Koridora 11 Ub - Lajkovac, gde će oko 4,5 kilometara autoputa morati da se gradi ispočetka. Ekspertiza koju je uradio CIP pokazala je da radovi nisu dobro izvedeni i da su korišćeni neodgovarajući materijali.

Izvor: N1

Zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivične prijave, ali ostaje pitanje zašto nadzorni organ nije reagovao na vreme kako bi sprečio štetu?

Uzdužne pukotine na tom putu nisu posledica lošeg asfalta, već je problem daleko dublji. Završni slojevi nasipa, korišćenje materijala koji ne ispunjavaju standarde i višak vlage zbog nedovoljno sabijenog tla - uzroci su za to stanje trase Ub -Lajkovac.

Ove detalje ekspertize koju je CIP uradio, ekipa N1 čula je od CIP-ovog stručnjaka, koji pred kameru naše televizije, ipak, nije hteo.

Trasa Ub - Lajkovac koštala je 70 miliona evra i prva je započeta na Koridoru 11. Nikada nije puštena u saobraćaj i uprkos činjenici da ovuda nije prošao niti jedan automobil, tri godine nakon zvaničnog završetka radova - pojavile su se pukotine, koje će ponovo biti sanirane novcem iz budžeta.

Osim toga, ovo je i dalje put koji ne vodi nigde... Autoput dug 12,5 km, koji vodi iz njive u njivu, nakon tri godine stajanja, umesto na mapi vozača, naći će se na sudu. U međuvremenu, radnici "Planuma" koji je bio izvođač radova, pukotine su već popunjavali bitumenom.

Direktor "Planuma" nekoliko puta je ponovio da je posao urađen dobro. Sanacija, kako tvrdi resorna ministarka, startovaće u martu i zavšetak celog Koridora 11 kasniće godinu dana.

"Sanacija, koliko čujemo, biće jako skupa i to je velika šteta, garantni rok još nije istekao, garantni rok početkom iduće godine, s tim što data garancija prevazilazi štetu koja se nagoveštava elaboratom za sanaciju", navodi Aca Popović, građevinski inženjer i specijalni savetnik PKS.

Tri firme su vršile nadzor na gradilištu u periodu od 2010. do 2014. Institut za puteve radio je nadzor trase, CIP - objekata, odnosno mostova na deonici, a po isteku ugovora - nadzor preuzimaju "Koridori Srbije".

U međuvremenu je deonica bila tri meseca bez nadzora.

"Nadzor je broj jedan! Imate razne vrste nadzora za razne vrste radova. Trebalo je - ako je loše rađeno da tog momenta spreče dalju gradnju, odnosno da se sačeka da se prosuši tlo, da se materijali, ako su neadekvatni, zamene onima koji su propisani i koji odgovaraju. Međutim, sve je to ljudski faktor", navodi Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-inženjerske komore.

Zbog "ljudskog fakora" - i ljudi i mašine ponovo će na ovu trasu. Tako će put, koji je vodio samo do krivične prijave, još jednom koštati građane i to, kako se najavljuje, najmanje milijardu dinara.

Komentara 83

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aca Ub

Da se ispece prase i napravi gozba...a put nebitna stvar

2 0

Time

Socijalizam!

7 1

Laz i kradja

Mali ce biti zatvori za bratiju, koja je katastrofalno,opljackala srpski narod.

19 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo