Otkriveno 11 izgubljenih gradova na Kopaoniku i Radanu

Otkriveno 11 izgubljenih gradova na Kopaoniku i Radanu Izvor: Wikipedia/Olja Simović

Arheolozi Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda nastavili su arheološka istraživanja u opštini Kuršumlija, koja se sprovode svake jeseni već pet godina. Oni su do sada otkrili 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i na Radan planini.

Za pet gradova koji su otkriveni oko Lukovske banje do sada se nije znalo. Arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da tih pet gradova još predstavljaju misteriju i da su potrebna opsežnija arheološka istraživanja kako bi se saznalo više o njima.

"Ti gradovi nisu bili evidentirani na arheološkoj mapi Srbije. U pitanju su utvrđeni gradovi na vrhovima planinskih venaca, oko Lukovske banje. Ono što sada možemo da pretpostavimo je da ti gradovi imaju veze sa nekakvom delatnošću na tom prostoru, najverovatnije sa rudarstvom", kazala je Kuzmanović Cvetković.

Na pojedinim mestima, u podnožjima utvrđenih gradova, arheolozi su pronašli ostatke naselja, koji ukazuju da se tu živelo od praistorije do srednjeg veka. Arheolog Narodnog muzeja iz Beograda Emina Zečević rekla je da dosadašnja arheološka otkrića na čitavoj teritoriji opštine Kuršumlija, u potpunosti menjaju dosadašnja saznanja o istoriji tog kraja.

"Sve ovo što smo pronašli i otkrili gotovo u potpunosti menja ono što smo do sada znali. Na primer, sada znamo da je ovaj kraj, današnja kuršumlijska sela i čitava okolina, bila daleko naseljenija u odnosu na danas, ali i mnogo bogatija", kazala je Zečević.

Arheolozi su evidentirali oko 140 lokaliteta iz razlčičitih vremenskih epoha. Zečević je rekao da ovi lokaliteti otkrivaju da su kroz kuršumlijski kraj vodile veoma značajne saobraćajnice i mnogo se intenzivnije živelo. Arheolog Milan Savić iz Kuršumlije rekao je da je potrebna pomoć države i opštine Kuršumlija da se urade detaljnija arheološka istraživanja, jer su od velikog značaja, ne samo za Kuršumliju, već i za Srbiju.

"Potrebno je uraditi sondiranje pojedinih lokaliteta, kako bi smo došli do arheološkog materijala i na osnovu njega otkrili preciznije detalje o istorijskoj prošlosti ovog kraja. Kuršumlija bi imala veoma značajnu i atraktivnu turističku ponudu", kazao je Savić.

Arheološka istraživanja se nastavljaju naredne nedelje. Inače, ova istraživanja su prva, posle više od sto godina, od kada je kuršumlijski kraj obišao poznati putopisac Feliks Kanic i jedini ostavio zapise o pojedinim lokalitetima.

Tagovi: arheologija , Kopaonik

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pantagruel

Ово је изненађење само за људе који не познају историју своје земље. Стефан Немања је своју прву задужбину, цркву светог Николе, подигао баш код Куршумлије. Он то сигурно не би урадио у некој пустари, забити и на потпуно неважном месту. Управо су те три жупе: Топлица, Расина и Реке, према Житују светог Симеона које је написао свети Сава оне области из којих је Немања кренуо да даље шири своју државу. Према томе, Рашка и куршумлијски крај су колевка српске државе, а не Косово како данас многи тврде у хору. Косово је значајно због свега што је касније на њему урађено, али се мора знати где је корен.

30 2

Pomoravlje - izvor evropske civilizacije

Naši arhelozi znaju da je Moravska dolina sa pritokama dala prvu evropsku civilizaciju (Vinčansku) staru 8.000 godina , koja se iz Pomoravlja širila na sve strane sveta !!

19 11

Optimisticni Pesimista

A kakvu pomoc ocekujete od drzave koja je ispod auto puta sahranila vizantijsku baziliku, drzave kojoj muzeji godinama ne rade... da ne polemisemo, srbija je bogata sa svime osim da pamecu izgleda...

148 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo