Uber izgubio spor oko prava radnika u Britaniji

Uber izgubio spor oko prava radnika u Britaniji Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Kompanija Uber izgubila je u Velikoj Britaniji sudski spor koji se vodio oko prava radnika, nakon što je Privredni sud presudio da vozači te kompanije zaslužuju radnička prava poput zagarantovane minimalne plate, što je udarac Uberu koji se bori da zadrži dozvolu rada u Londonu.

Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku.

Ta američka kompanija, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taksi kompanija i regulatornih tela, već se ranije suočila sa sudskim porazima u zemljama širom sveta.

Uber je takođe morao da potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Prošle godine, dvojica vozača su pred britanskim sudom uspešno dokazali da bi Uber trebalo da im da radnička prava, poput prava na plaćeni godišnji odmor i prava na pauzu na poslu.

Uber tvrdi da njegovi vozači fleksibilno raspolažu svojim vremenom i da su samozaposleni, te im prema britanskom zakonu pripadaju osnovne povlastice, poput zdravstvenog osiguranja i zaštite na radu.

"Glavni razlog zašto se vozači odlučuju za Uber je što cene slobodu izbora: kada i gde će voziti i stoga nameravamo da se žalimo", kazao je glavni direktor Ubera za Veliku Britaniju Tom Elvidž.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Đorđo

@Bg taxi I šta sada da radi neki neškolovani nisko kvalifikovani Danac, Mađar, Francuz koji je kintu zarađivao kao Uber vozač?

1 0

Realista

Simpaticni su mi komentatori koji favorizuju Uber sistem jer im je najbitnije u zivotu da se kratkorocno gledano - sto jeftinije prebace sa tacke A do tacke B. Ako vam je to najbitnije - idite peske ili kupite sebi bicikl ili cak automobil. Za sve ostalo, ekonomski i pravno gledano, Uber je samo jos jedna prevara iz "silicijumske doline" koja je iskoristila rupu u regulaciji poslovanja da bi ostvarila profit sebi a ne korisnicima. Recimo, sta ce se desiti kad vas osoba koja jedva zna da upravlja vozilom zabije negde i ostanete trajni invalid? Hm? I, ne, ja nisam taksista - daleko bilo...samo razuman covek.

4 4

Neki

Uber je korektan za takvu formu poslovanja - samozaposleni u prevozu sa sopstvenim linijama i satnicom, rade za sebe plus im ugovor omogućava delimično osiguranje. Pogledajte prevoz u Srbiji, konkurencije takoreći nema - u poslovima dostave cene gotovo iste i najveći apsurd ne računa se razdaljina već se primenjuje uniformna cena za sve razdaljine, to je prvo uvela Pošta Srbije a kasnije sa nastankom prihvatile i privatne kompanije za dostavu. Na istoku Evrope postoji prevozni oblik tzv. Marshrutka, slično Uberu - za mini bus prevoz, slobodna linija i gde su cene prevoza određene prema ukupnom minimumu za jednu vožnju na nekoj relaciji, a ne - standardna fiksna cena. Tako je prevoz na gradskim(St. Petersbourgh) linijama 70 centi a medjugradski 1.40 eura u evropskim delovima Rusije. Našem državnom upravljanju odgovaraju prvenstveno i isključivo geo-političke ambicije Rusije i Evro-Azije dok ovakve praktične stvari iz ličnih poslovnih interesa u privatnoj inicijativi sprečavaju, tako je u Srbiji od pre 1-2 godine zabranjen komercijalni mini-bus prevoz za domaćee građane osim ako nisu u srodstvu dakle nekomercijalno - što je kršenje trgovinsko-transportnih i potrošačkih prava i pravilo kojeg nema nigde u državama okruženju i protivno međunarodnim standardima. Posebno što svaki transport i poboljšanje razmene utiče na konkurentnost i ukupni rast ekonomije, ipak kod nas se plaćanje putnih troškova zaposlenima sprovodi u sivoj zoni i izbegava i čini - kolektivno još jedan u setu uskraćivanja radnih prava stanovništva.

3 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo