Predizborne Vučićeve dileme - kako se "lomio" ranijih godina

Hoće li se ići i na vanredne parlamentarne izbore, ili će biti samo beogradskih? Naprednjaci bi trebalo da odluče sledeće nedelje. Njihov šef Aleksandar Vučić smatra da izborima nije vreme, između ostalog i zato što je, priznaje, izgubio predsedničke izbore u Beogradu jer, objašnjava, opozicija u zbiru ima više od njega.

Izvor: N1

Ima, međutim, i argumente za izbore. Time je, smatraju istraživači javnog mnjenja, ostavio otvorenim sve opcije do samog trenutka raspisivanja gradskih izbora.  

"Moja odluka je da idemo na izbore, da idemo u pobedu za budućnost Srbije", rekao je Vučić 17. januara 2016. 

Hoće li takvu odluku predsednik Vučić doneti i ove godine?  

"Ja smatram da imamo mnogo važnih, ključnih pitanja za državu Srbiju i njenu budućnost u naredne dve  godine zato sam smatrao da nije vreme", rekao je danas lider SNS i predsednik Vučić.

Da nije vreme, Vučić je smatrao i u decembru 2013, samo mesec dana pošto će odlučiti da - ipak jeste: "Izbori nisu opravdani, osim ako ne postoji nečija sumnja da neko nema legitimitet".

Iste argumente naprednjaci su koristili i 2014. tvrdeći da ih je izavala opozicija, pa su uz beogradske izbore raspisali i vanredne republičke. Danas misle - da to nije fer.  

"Bilo bi fer da se na lokalnim, gradskim izborima ne pokrivamo republičkim rezultatima. Ja mislim da bi to bilo fer, izgubimo - izgubimo, nikakav problem", rekao je ranije danas Vučić.

"On, zapravo, vrlo jasno poručuje da postoji verovatnoća da se tako nešto desi... Vrlo jasno svojim biračima poručuje da ne smeju da se opuste i on, imajući u vidu ogromno političko iskustvo koje ima, zna da nema unapred dobijenih bitaka, koliko god da ste vi u nekom momentu moćni", ocenjuje Bojan Klačar iz CeSida.

Bilo to fer ili nefer, bude li i republičkih izbora, biće ih zato što bi, kaže Vučić, Srbija dobila četiri godine potpunog mira i dovoljno vremena da se pripremi za pristupanje EU. 

"Argument da stranka može da bude "mirna" raspisivanjem parlamentarnih izbora do 2022. je i te kako jak argument za sve članove SNS-a i za čitavo rukovodstvo", kaže na to Klačar.

Sve opcije, siguran je Klačar, ostaće otvorene sve dok ne istekne poslednji rok za raspisivanje gradskih izbora.  

Lokalni izbori su poslednji put samostalno organizovani 2004. Od tada do danas, svaki put su spajani s parlamentarnim. Vlast SNS-a spojila ih je dva puta: 2014. godine, s beogradskim izborima, 2016. sa pokrajinskim.

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Andrej

Nikad nisam mislio da cemo uci u EU, ali brat mi stalno govori da ne treba da odustajemo, kaze dobro je za biznis, a i nisu nesto bistri pa im mozes stalno nesto obecavati a nikad ispuniti ta obecanja. U svakom slucaju ne vidim zasto ne bi ukinuli te izbore, ionako su samo trosak. Te pare treba uloziti u jos neke mlazne avione tipa MIG ili Suhoj pa da imamo eskadrilu sposobnu za ofanzivne akcije po Balkanu.

4 2

Gile

Sto vise izbora to manje slobode.

9 0

Marko

Slazem se!Porez se placa kvartalno pa i izbori mu dodju kao POREZ na nemastinu!

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo