Novinari u crnim majicama skrenuli pažnju Hanu na Srbiju

Skup medijski dani zapadnog Balkana u Tirani obeležio je protest predstavnika neformalne Grupe za slobodu medija, koja okuplja novinarska, medijska udruženja i organizacije civilnog društva iz Srbije.

Izvor: N1 / Agencije

Oni su, obučeni u crne majice, posle obraćanja evropskog komesara Johanesa Hana, pozvali Evropsku uniju da podrži slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo u Srbiji i da, kako kažu, ne zanemaruje očajan položaj u kojem se ono nalazi.

Sloboda izražavanja je ključna vrednost Evropske unije i, kao takva, predstavlja kamen temeljac procesa proširenja - tim rečima je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han otvorio Medijske dane Zapadnog Balkana u Tirani.

"Sa najvećom pažnjom i zabrinutošću prate se slučajevi nasilja i zastrašivanja novinara. Imajući u vidu nedostatak napretka u rešavanju tih slučajeva, nastavljamo da pratimo situaciju, razgovaramo sa vlastima i insistiramo na tome da nema nekažnjivosti", rekao je Han.

Odmah posle govora, Han je napustio salu, a novinari iz Srbije koji su u crnim majicama pokušali da dočaraju kako izgleda medijski mrak u Srbiji, ustali su u znak protesta.

"Život u Srbiji je potpuno drugačiji od onoga kako ga Evropska unija predstavlja u svojim izveštajima. Ono što mi živimo je potpuno drugačije od onoga što slušamo kada nam se obraćaju EU zvaničnici. Naša Vlada na razne načine zloupotrebljava svoju moć", kaže Branko Čečen iz Grupe za slobodu medija.

U znak solidarnosti sa novinarima iz Srbije, stajanjem u istim majicama, pridružilo se i više učesnika konferencije iz zemalja regiona.

"Predstavnici medija i civilnog društva su skrenuli pažnju na nedostatak jasne politike EU kao i da ta politika mora biti koordinirana sa mnogo manje ustupaka vladama u regionu, a mnogo više direktne podrške samim medijima", rekao je Milan Antonijević iz Jukoma.

Prema podacima Grupe za slobodu medija, od početka godine zabeleženo je 68 napada, pretnji i pritisaka na novinare u Srbiji.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mile.

Nije on to ni primetio

2 0

Ponavljač

Čestitka za odličan način protesta, ali se što pre treba rešiti iluzije da je EU stalo do demokratije u Srbiji.

12 0

Bebuska

Svaka cast na borbi.Neka ste mu rekli, iako ne zeli da vas cuje.

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo