Od četvoro obolelih od morbila, dvoje u ozbiljnom stanju

Od četvoro obolelih od morbila, dvoje u ozbiljnom stanju Izvor: N1

Od četvoro pacijenata, koji su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama zbrinuti u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, dvoje se oporavlja, dok je dvoje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, rekao je direktor Klinike Goran Stevanović.

"U ovom trenutku na Klinici za infektivne i tropske bolesti leči se četvoro obolelih od malih boginja, od toga su dva pacijenta već u fazi početnog oporavka, a dva poslednje primljena pacijenta su u ozbiljnom, ali stabilnom stanju”, rekao je Stevanović.

Svi pacijenti imaju zapaljenje pluća, što je najčešća komplikacija izazvana virusom malih boginja.

"Osim upale pluća male boginje mogu da izazovu brojne druge komplikacije, a jedna od najtežih je upala mozga encefalitis, koji ostavlja trajne posledice”, rekao je Stevanović.

U riziku da se zaraze malim boginjama su i deca i odrasli, odnosno svi koji nisu vakcinisani i nemaju zaštitni imunitet.

"Deca su specifična populacija, jer imaju slabiji imuni sistem. Međutim, virus malih boginja ne pravi razliku da li se radi o odrasloj osobi, detetu, nekome ko je aktivan sportista ili hronični bolesnik. Ko nije vakcinisan, ko nema imunitet obavezno će oboleti”, rekao je doktor.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka oktobra do danas od malih boginja obolelo 65 osoba, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Izvor: Tanjug

Tagovi: male boginje , batut

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Car, kralj, prvak u skoku unazad…

@ Gordana — Spinuješ, i to loše… Određenom broju jedinica rok ističe svake godine i takve vakcine se uništavaju, a ako imaaš ikakve sumnje da neko mulja sa rokovima Zverka ti je ponudila sasvim razumno i jednostavno rešenje. Kao farmaceut koji „zna kako se to radi” objasni, najpre, zašto bi neko dizao frku i terao ljude da vakcinišu decu zbog para? — vakcine su već plaćene, provizije podeljene i, što se takvog nekog finansijskog aranžmana tiče, kratkoročno je svejedno da li će vakcina biti podeljena deci ili završiti na smetlištu. Zatim, molio bih za objašnjenje kako neko „diže frku” ako je činjenica da imamo (u ovom trenutku) gotovo sto obolelih od malih boginja, gotovo 50% njih hospitalizovano zbog komplikacija, a sedmoro sa ozbiljnim komplikacijama? — to nije „dizanje frke”, to JE frka, u mom i tvom komšiluku! Kada je u poslednji put u Srbiji zabeležen ovoliki broj obolelih u toku godine, a kamo li u samo par nedelja?

6 0

Mia

Ko nije preležao morbile ("male boginje") nema pojma koliko je to teško i kakve komplikacije su moguće. Ja sam preležala sa 14god i ne sećam se da sam bila u gorem stanju ikada. Visoka temperatura, užasan bol u grlu, halucinacije od temperature, opšta iscrpljenost,upala pluća...tako da ne treba pričati napamet. Slušajte lekare i vakcinišite decu, 21.vek je.

9 0

BLA

Ljudi, prelezali smo rubeole i varicele... postoje jos male ili morbile i velike... morbile nisu one male boginje koje smo prelezali, morbile su mnogo opasnije. Zasto ne pokrenu neku kampanju da objasne ljudima ove razlike kada postoji tolika zabuna. Inace boginje losije podnose stariji od dece a i posledice mogu biti gore, posebno ako ih neko star dobije Ja sam prelezao varicele u trideset i nekoj godini. Ono je bilo strasno, mislio sam da cu umreti, onaj najgori dan nisam mogao da jedem ni da pijem ni da disem kako treba jer su mi bila puna usta i grlo plikova. Temperatura 39 nekoliko dana. A zamislite kada odrasli dobiju morbile.

9 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo