Donošenje medijskih zakona

Donošenje medijskih zakona Izvor: N1

U Srbiji je "uređivanje" medijske scene počelo 2009. godine, pod vlašću Borisa Tadića, donošenjem Zakona o javnom informisanju koji je možda i na najbolji način opisao demokratske domete vlastodržja Borisa Tadića, Demokratske stranke i njenih tadašnjih "satelita".

Izmene ovog zakona usvojene su bez javne rasprave, što je naišlo na ozbiljne kritike udruženja novinara i medijskih stručnjaka.

Koliko je ta rasprava bila neophodna i koliko su rešenja iz zakona bila sporna najbolje pokazuje činjenica da je Ustavni sud oko godinu dana kasnije poništio brojne odredbe ovog zakona.

Posle toga počinje epopeja donošenja medijske strategije i novog seta medijskih zakona. Strategija je usvojena 2011, a medijski zakoni su, nakon godina čekanja na njihovo usvajanje, izglasani po hitnoj proceduri 2014. godine.

Kako je tekao proces donošenja strategije, kao i izrada nacrta medijskih zakona zgodan je vodič ne samo kroz priču o smanjenju medijskih sloboda, već i kroz planove vlasti DS i SNS da medije ostave pod političkom kontrolom. Ujedno, to je i priča o ideološkom kontinuitetu vlasti DS i SNS u ovoj važnoj oblasti.

Na koji način su gotovo istrebljeni lokalni mediji u Srbiji, kako su i šta obećavali ministri i premijeri i kako su stvoreni sistemski preduslovi za politički uticaj na medije samo su neke od tema kojima se istinomer bavi ove nedelje, dok čekamo novu medijsku strategiju.

Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo ovu priču možete pogledati ovde.  

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dipl. Novinarka

Zakon o javnom informisanju je usvojen 2003 godine za vreme vanrednog stanja posle ubistva premijera Djindjica. 2009 su usvojene izmene zakona koje su oborene na Ustavnom sudu.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo