Ford ulaže u električne automobile namenjene prodaji u Kini

Ford ulaže u električne automobile namenjene prodaji u Kini Izvor: REUTERS/Vincent Kessler/ arhiva

Kompanija Ford saopštila je da s jednom kineskom kompanijom pokreće poslovni poduhvat razvoja električnih vozila namenjenih prodaji u Kini, najvećem tržištu za tehnologiju.

Fordov poduhvat s kompanijom Anhui Zotje (Anhui Zotye Automobile), vredan 750 miliona dolara, biće jedna od sve brojnijih investicija svetskih proizvođača automobila u rastuću kinesku industriju električnih vozila.

Kompanija Zotje, koja ima sopstveni program razvoja električnih vozila, saopštila je da je prodaja u prvih 10 meseci ove godine skočila 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja čisto električnih i mešovitih benzinsko-električnih vozila skočila je u Kini 50 odsto u 2016. godini, kada je prodato 336.000 vozila, što predstavlja 40 odsto svetske tražnje.

Ford je naveo da očekuje da će na prodaja takvih vozila kineskom tržištu porasti do 2025. godine na šest miliona vozila godišnje. Ta kompanija je ranije saopštila da do 2025. godine planira da ponudi električne verzije za 70 odsto svojih modela koje prodaje u Kini.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Boki 2

Kina-zemlja oko koje je sve počelo da se okreće. Gde smo mi?

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo