"Bela knjiga" - napredak, ali i lista nerešenih pitanja

Kako izgleda presek stanja poslovne klime u našoj zemlji? U izveštaju Saveta stranih investitora - takozvanoj "Beloj knjizi", navodi se da je napredak u odnosu na 2016. godinu zabeležen, ali da je pred Srbijom lista nerešenih pitanja, koja koče stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za investitore.

Izvor: N1

Da ste strani investitor koji posluje u Srbiji u 2017. - četiri oblasti činile bi vas zadovoljnim: građevinarstvo, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i duvanska industrija. Mnogo je više stavki koje bi poslovanje otežavale.

"Bela knjiga" Saveta stranih investitora - otkriva 4 alarmantna problema za rešavanje: prava privrednih društava, pitanje poreza na dobit pravnih lica, restitucija i standard kvaliteta u proizvodnji mleka.

"Srbija je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila napredak u 33 odsto predloga, preporuka koje je to Savet stranih investitora dao prošle godine, ali ovogodišnji uspeh je slučan onom što je ostvareno prethodne godine. Želimo da procenat uspešnosti u budućnosti bude 50 i očekujemo da se poboljša sama primena zakona", izjavila je Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora.

I tu se ne završavaju očekivanja Saveta stranih investitora... Vladu savetuju da zarad privlačenja novih investitora - ne odstupi od strukturnih reformi: privatizacije državnih preduzeća, modernizacije državne uprave, pre svega, poreske administracije. Sve je to na listi prioriteta - odgovara Ana Brnabić.

"U potpunosti smo svesni da je i pored uspeha koji smo postigli neophodno da se reforme nastave! Zato ću istaći tri ključne stvari, na koje se ja oslanjam kada merim naš uspeh - privreda, reforma javne uprave i vladavina prava! Ali i pred svih poteškoća, uspeli smo da ostvarimo makroekonomsku stabilnost", rekla je Brnabić.

 Iako je resor građevinarstva ocenjen pozitivnom ocenom, zbog uvođenja objedinjene procedure i e-platforme, restitucija i pitanje konverzije i dalje su "gorući" prepreke.

"Možemo reći da je konverzija donela prihode i državi i fonudu za restituciju i da se taj proces poboljšava, ali to svakako nije dovoljno i naravno pitanje restitucije gde bih rekla da je isprobana stvar - zajednički rad ministarstava finansija, pravde i građevine i da je to jedini način da se reši pitanje restitucije", rekla je ministarka građevinarstva  Zorana Mihajlović.

Na pitanje koji će novi, veliki investitori doći u Srbiju u 2018. zbog sprovedenih reformi, kojima se vlast hvali, predsednica Vlade nije želela da odgovori, rečima - da kompanije, najčešće, žele da ostanu anonimne do potpisivanja investicionog ugrovora.

Tagovi: bela knjiga

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neki

Posebno bih izdvojio pozitvnu karakteristiku označenu kao "zaštita korisnika finansijskih usluga" - poznato je da NBS osigurava privredne uloge do 50,000 eura domaćim privrednicima, kakvi su uslovi za inostrane investitore u tom smislu?

3 0

VelikiMag

Pitaše li nešto domaće privrednike? I ništa ne vredi smanjivanje administracije bez pravne države koju ova vlast sigurno neće pogurati

19 1

crni domino

Nije tacno. Nikakav napredak, jos mo postali zadnji u Evropi, a potrosili ste za pet godina 8 milijardi evra! Vi ste drustvo nesposobnih pljackasa na celu sa Vucicem!!!

49 67

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo