Novi slučaj vršnjačkog nasilja, inspekcija i postupci

Novi primer vršnjačkog nasilja - potresan snimak gde školski drugovi brutalno tuku i maltretiraju učenicu trehničke škole iz Aranđelovca odgledale su hiljade korisnika Fejsbuka.

Izvor: N1

  Resorno ministarstvo u tu školu šalje prosvetnu inspekciju i pokreće vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera tuče, a Više javno tužilaštvo u Kragujevcu najavljuje krivični postupak protiv tri maloletne osobe zbog vršnjačkog nasilja.

Ceo minut traje mučni snimak, iz srednje Tehničke škole iz Aranđelovca. Dan pošto se pojavio na Internetu, majka prebijene devojčice, za portal Srbija danas, otkriva da se sve dogodilo 13. oktobra. Uzrok tuče navodno je to što su njenoj ćerki upali na Fejsbuk profil i koristili ga da fotografije neprimerenog sadržaja šalju dečacima iz škole.

 "Sve nam je rekao njen drug iz njene škole koji nam je tu u komšiluku. Rekao nam je da su je šamarali. Ona je to prećutala. Taj dan, kad se sve izdešavalo u školi nije bio niko od dežurnih, ni direktor, ni bilo ko da odreaguje. Ćerkin drug je sišao dole kod direktora, ali on nije bio tu", rekla je majka pretučene devojčice.

"Nisam mogao da budem tu jer se sve dešavalo u popodnevnoj smeni u pola sedam uveče", odgovara direktor škole.

Šta se tačno dešavalo utvrđivaće prosvetna inspekcija. Protiv svih aktera tuče pokrenut je vaspitno - disciplinski postupak, a protiv troje biće pokrenut krivični postupak zbog vršnjačkog nasilja. U Ministarstvu prosvete, kažu da su pogođeni i šokirani scenama nasilja u aranđelovačkoj školi.

"Sada nama može da se čini da imamo mnogo više vršnjačkog nasilja nego pre, međutim reč je o efektu prijavljivanja i vidljivosti", kaže Milja Krivokuća, iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.

Ne samo da je vidljivije, nasilja ima više nego ranije, veruje psihoterapeut Marko Braković.

"Roditelji zbog teških uslova za život u smislu dugog radnog vremena, malih plata, ne mogu da stignu dovoljno da se bave decom, niti da daju novac da to radi neko umesto njih i onda deca ostaju sama pored Interneta, pored telefona, i nasilje postaje jedan od legitimnih načina komunikacije. Onda to bude način na komunikacije i kada dete ode u školu i pošto svako detinjstvo i adolescencija traže grupu oni se udruže i tako se ophode sa onima koje ne vole", rekao je Braković.

"Škola u tom smislu nije izolovana od celokupne društvene situacije. Deca već do sedme godine naučne izvesne obrasce ponašanja. Tako da mi ne bežimo od odgovornosti obrazovnog sistema ali problem nasilja i vršnjačkih odnosa je problem koji treba da se rešava intersektorski", ocenjuje Krivokuća.

Za šest godina, koliko u Ministarstvu prosvete postoji telefon za prijavu nasilja u školama, mesečno bude prijavljeno oko 20 slučajeva, uglavnom verbalnog nasilja. Da li je to više nego pre 10 godina - odgovora nema jer su u Ministarstvu promenili način praćenja i prijavljivanja nasilja u školama.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tanja

"Oni se udruže i tako se ophode sa onima koje ne vole", rekao je Braković." Pa, da li jedan psihoterapeut može da kaže tako nešto? Znaju li oni da "ne vole"? Treba li da se skupljamo u grupe i bijemo po ulici koga ne volimo? Ko šalje takve poruke? Hajde lepo neka kaže da u svakoj drugoj porodici neko trpi nasilje, hajde neka kaže da je ON lično odobrio nasilje "Bijte koga hoćete, ali u svojoj kući", hajde neka kaže da narod trpi nasilje razne vrste - problem je nenormalan sistem i nenormalan sistem vrednosti. Problem je SNS mentalitet!

2 0

Paraskeva

Radila sam u skoli i dezurstva nastavnika su mi bila besmislena. Prvo: zaista mi je potreban taj odmor od 5 minuta, drugo: deca su u stanju i mene da udare ako pokusavam da se umesam u tucu. Deca su me postovala ali, u napadu besa, ne vide ko je nastavnik a ko djak. Nije bilo ni nastavnika ni direktora u blizini?Pa da li im treba po 1 naoruzani strazar u svakoj ucionoci u srednjoj skoli?

9 2

Južni

Kada su prosvećenost, znanje, vaspitanje i kultura skrajnuti i kada se ne vrednuju nije nikakvo čudo kada se umesto njih i na njihova mesta razvija "korov i trnje".

24 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo