EK traži od autoindustrije da smanji emisiju CO2 za trećinu

EK traži od autoindustrije da smanji emisiju CO2 za trećinu Izvor: Shutterstock

Evropska komisija je predstavlila svoje predloge za smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) u sektoru saobraćaja posle 2020, zahtevajući od automobilske industrije da za deset godina smanji gotovo za trećinu emisiju štetnih gasova automobila da bi odgovorila na klimatske ciljeve Unije.

Komisija traži da za automobile i terenska vozila prosek emisija CO2 padne za 30 odsto do 2030. godine, sa među ciljem za smanjenje od 15 odsto do 2025. Te predloge još treba da razmotre zemlje članice i Evropski parlament pre nego što budu usvojeni.

Nove restrikcije deo su glavnih mere koje je Komisija predstavila u svom paketu "Čista mobilnost" koji ima dupli cilj -  uspešno odgovoriti na obaveze koje je EU preuzela prema Pariskom sporazumu o klimi, a takođe i podstaći sektor vozila na čistu energiju, što se smatra strateškim potezom.

EU se u okviru Pariskog ugovora obavezala da će smanjiti emsije ugljendioksida za 40 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Posle skandala dizelgejt, posle koga su se nizala otkrića o razlici između deklarisane emisije zagađujućih gasova automobila i stvarne količine tih gasova koji se ispuštaju na putevima, EU takođe nastoji da povrati kredibilitet u svoj automobilski sektor.

Prema Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA), u Evropi je 2015. na saobraćajnicama bilo samo 0,1 odsto električnih vozila i 0,4 hibridnih vozila.

Poslednji podaci prodaje novih automobila samo malo više ohrabrujući. U drugom tromesečju ove godine nove registracije hibridnih i električnih vozila su znatno porasle u odnosu na godinu dana ranije, za 61,1, odnosno 45,8 odsto, ali ta vozila i dalje čine neznatan udeo u ukupnoj prodaji.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Srdjan

Mozda da EK leti manje privatnim avionom, ide vozom na posao i slicno pa tek onda da drzi lekcije.

16 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo