Britanskoj ministarki preti smena zbog susreta s Netanjahuom

Britanskoj ministarki preti smena zbog susreta s Netanjahuom Izvor: Reuters/Toby Melville

Britanska ministarka za međunarodni razvoj Priti Patel prekinula je putovanje po Africi, pošto su pojačani zahtevi da bude smenjena zbog neodobrenih sastanaka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim političarima.

Patel je trebalo da do petka boravi u Ugandi i Etiopiji ali se po nalogu premijerke Tereze Mej vraća u London, preneo je BBC.

Ministarka je pod pritiskom pošto je rekla da je tokom porodičnog odmora u Izraelu ovog leta imala 12 sastanaka s organizacijama i pojedincima, uključujući Netanijahua, kao i da nije to rekla premijerki ili drugima u Vladi.

Izraelski Harec (Haaretz) je preneo da je Patel posetila poljsku bolnicu izraelske vojske na Golanskoj visoravni. Stav Velike Britanije je da je Izrael nelegalno okupirao tu teritoriju od Sirije 1967. godine.

Britanska opoziciona Laburistička partija traži smenu Patel zato što je prekršila propise o ponašanju ministara.

Posete britanskih političara Izraelu se uvek odvijaju uz diplomatsko osoblje s programom koji treba da odrazi politiku zemlje - na primer, da se održe sastanci s Palestincima ili grupama i pojedincima koji nisu u dobrom odnosu s izraelskom Vladom.

U sklučaju da Mej smeni Patel, ona bi bila drugi član vlade koji odlazi s položaja u kratkom periodu, pošto je ministar odbrane Majkl Falon 1. novembra podneo ostavku posle optužbi za seksualno uznemiravanje.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Brana Flojd

Грешка у корацима.

4 0

Steva

To je ozbiljna zemlja gde se vodi računa kako se ministri vladaju. Kod nas mogu da rade šta hoće i nikom ništa. Da pevaju, imaju neprijavljenu imovinu, lažu i da to premijerku ne interesuje!

19 0

Miloščina

Mlada je i neiskusna, naučiće ona bavljenje politikom, treba je sačekati.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo