Istoričar o Nediću: Na delu istorijska kontrarevolucija

Istoričar o Nediću: Na delu istorijska kontrarevolucija Izvor: Wikimedia Commons

Istoričar Srđan Milošević izjavio je da je u Srbji na delu istorijski revizionizam koji je u suštini "kontrarevolucija".

Milošević je rekao da je uloga rehabilitacija kvislinga iz Drugog svetskog rata da na simboličkom nivou ozvaniče i legalizuju reinterpretaciju prošlosti, koja se sprovodi od druge polovine osamdesetih godina 20. veka.

"Ovde je zapravo reč o kontrarevoluciji koja se ne završava samo promenom svojinskih i političkih odnosa, već kao i sama revolucija – ona seže dublje", kazao je Milošević za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) Milan Antonijević rekao je da niko do sada nije postavio pitanje porekla imovine koja je konfiskovana predsedniku srpske kvislinške vlade u Drugom svetskom ratu Milanu Nediću i ostalim kolaboracionistima.

"Ako govorimo o onima koji su upravljali Srbijom i tokom Drugog svetskog rata imali sve mogućnosti da uvećaju svoje bogatstvo, onda zaista ne vidim kako i na koji način vi možete zahtevati povraćaj takve imovine. Ukoliko ste vi završili Drugi svetski rat bogatiji nego što ste bili pre, ukoliko ste završili sa krvlju na rukama, zaista zbog društva nije dobro da se ovakva pitanja otvaraju. Mislim da je tu jako bitna iskrenost u svakoj od porodica", naveo je Antonijević.

Prema njegovim rečima, "veoma dobro znaju svi oni koji su naslednici da li je neko i na koji način vršio zločine tokom tog perioda".

"Verujem da tim poništavanjem istorije nećete zaista poništiti i istoriju svoje porodice", kazao je Antonijević.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Rade

Lično mislim da je čitava farsa oko rehabilitacije i pokrenuta radi povraćaja imovine. Siguran sam da potomci kvislinga veoma dobro znaju grehe svojih predaka, znaju da to nije nikakva komunistička bajka, nego krvava istina. Osim toga, zagovornici rehabilitacije greše ako mislie da istu osuđuju samo potomci partizana, ili kako oni ironično kažu "deca komunizma". Mojoj porodici su komunisti posle rata sve uzeli, moj otac je čitav život bio antikomunista i proevropski i građanski opredeljen, što je pravilo probleme još na fakultetu krajem 60-ih godina XX veka, ali po pitanju kvislinga ima isto mišljenje kao bilo koji komunista, partizan, ili kako već rekli, a to je da su oni izdajnici ovog naroda koji su ogrezli u izdaju i zločin.

12 2

Neocortex

Ako vam je toliko mila revolucija, zašto ne vratite komunizam?

5 14

Apsolutno

Komunističkih zločina je bilo i to previše, to nije sporno. Ali nikako to ne sme biti opravdanje rehabilitaciji kvislinga! Koliko zla su nacisti ovuda počinili... zaboravili ste Šumarice, Kraljevo...? Postoje čak i živi svedoci toga. SVE zločince treba izvesti pred lice pravde i ideologija to ne može da opravda.

36 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo