U "Rajskim papirima" srpski ministar, general i biznismeni

Među milionima dokumenata "Rajskih papira" jedan broj sadrži i imena ljudi iz Srbije - javnih funkcionera, biznismena, a među njima je i ime ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića.

Izvor: N1

KRIK tvrdi - Nenad Popović najbogatiji je član srpske vlade i, zapravo, najbogatiji srpski političar. Takozvani "Rajski papiri" otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

"Iz Rajskih papira vidimo da on ima celu seriju of šor kompanija, ima sedam firmi na Kipru, jednu na Devičanskim ostrvima i onda kad se on javio agenciji "Appleby“ on se javio kako je hteo da napravi još dve of šor firme na ostrvu Man i jedan trast u Hong Kongu", kaže Stevan Dojčinović iz KRIK-a.

Posle otkrića "Rajskih papira" oglasio se i predsednik Srpske narodne partije ministar Popović.On kaže da mu je konsultаntskа kućа koja ga sаvetuje već 20 godinа, uputilа 2012. godine predlog zа prenos jurisdikcije njegovih kompаnijа u pomenute 'of šor' zone. Objašnjava da predlog koji su mu uputili nikаdа nije reаlizovаo.

"Želim dа informišem jаvnost u Srbiji dа nijednа mojа kompаnijа nije registrovаnа u 'of šor' zonаmа koje se pominju u istrаživаnju 'Rаjski pаpiri'. Sve moje kompаnije registrovаne su u Rusiji i Evropi. I što je nаjvаžnije, sve moje kompаnije deklаrisаo sаm kаo nosilаc držаvne funkcije u Agenciji zа borbu protiv korupcije Srbije", navodi Nenad Popović.

Nismo ni tvrdili da ministar poseduje firme u of šor zonama koje se pominju u Rajskim papirima, već da je pokušao da ih napravi - te su zato mejlovi završili u dokumentaciji koja je iscurila - kažu u KRIK-u.

"To je jedan od slučajeva da imamo političara sa kojim ne želi da sarađuje agencija za osnivanje of šor firmi, ali se to desilo zato što su našli kontroverze u njegovom poslovanju u Rusiji i to ih je jako zabrinulo te nisu mogli da mu osnuju firme koje je tražio na vreme", kaže Dojčinović.

Između ostalog, u "Rajskim papirima" pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR". Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije "Južna Bačka", koja je poznata i po aferi u vezi sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

Ali i biznismen Bogdan Rodić, koji je vlasnik dve of šor kompanije registrovane na Malti.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Istrazitelji , objasnite nam

Izvestaj bi bio potpun ako bi se dala geneza nastanka ovog coveka. U koje skole je isao, gde je sve radio i kako je dosao do poslova koji su mu doneli to bogatstvo. Ako je sve pocelo sa politikom, to bi trebalo da bude znak narodu sta sa politicarima da se radi. Ako mu je bogatstvo zaradio teca u Americi, onda, svaka cast.

5 1

prvi put sa ocem u kafanu

Popovi c je ruski covek u srpskoj vladi.On ima mnogo putera na glavi ali bice kao i do sada pojeo vuk magarca?

9 1

Pitam

Da li je zabranjeno posedovanje firme u off shore zonama?

13 24

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo