Brnabić: Dijalog sa Albanijom moguć i pored neslaganja

Brnabić: Dijalog sa Albanijom moguć i pored neslaganja Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je prvi panel konferencije o svetskoj politici, koji je otvorila zajedno sa predsednikom albanske vlade Edijem Ramom, pokazao da je moguć dijalog i pored toga što postoje velika otvorena politička pitanja između dve zemlje.

Brnabić je u izjavi posle susreta s premijerom Maroka istakla da Srbija i Albanija imaju potpuno neslaganje oko Kosova, ali da su na skupu u Maroku pokazale da dijalog treba da postoji, jer je to jedini način da se region napravi stabilnijim.

"A stabilnost regiona je, ustvari, preduslov za prosperitet, ekonomski, politički i društveni, svih zemalja u njemu", konstatovala je ona.

"Primer otvorenog važnog pitanja između Srbije i Albanije, kao što je takozvana Republika Kosovo, i dijametralni stavovi i neslaganja oko tako važnog pitanja, koja su pre svega emotivna, ne treba da zatvore sva vrata za dijalog u svim ostalim stvarima", ocenila je Brnabić.

 Ona je dodala da je to i bila osnovna pozitivna poruka sa panela koji je otvorila sa Ramom, a smatra da je to poruka i sa celokupne konferencije.

Govoreći o susretu s premijerom Maroka Sadedinom El Otmanijem, Brnabić je naglasila da je zahvalila na podršci koju je Srbija dobila od te zemlje, kao i na stavu da poštuju teritorijalni integritet isuverenitet Srbije i međunarodni pravni poredak i standarde.

Brnabić i El Otmani su ocenili da su bilateralni odnosi odlični i bez otvorenih pitanja, a da je saradnju Srbije i Maroka potrebno razvijati u oblasti informacionih tehnologija i komunikacija, turizma, poljoprivrede, gradjevinarstva, elektroenergetike, farmacije i hemijske industrije, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je prenela i da je marokanskom premijeru uputila i zvaničan poziv da poseti Srbiju i napomenula da se nada da je to nešto na čemu će se raditi u narednim mesecima.

"Srbija izuzetno ceni principijelni stav Maroka o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva takozvanog Kosova u Unesku i u drugim međunarodnim organizacijama", kazala je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Premijeri Srbije i Maroka ocenili su da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost i za mirno rešavanje svih sporova, pošto je to preduslov svakog razvoja.

El Otmani je, kako se navodi, izjavio da bi Brnabić mogla da ima "važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene dve zemlje", pošto je "pre ulaska u Vladu radila u privredi i ima ogromno iskustvo u privlačenju investicija".

On je naveo da Maroko vidi Srbiju kao "veoma važnu zemlju regiona" i da očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija, dok je Brnabić pozdravila nedavni povratak Maroka u članstvo Afričke unije i doprinos Maroka programima saradnje "Jug-Jug", usmerenim na razvoj zemalja afričkog kontinenta, dodaje se u saopštenju.

Konferencija o svetskoj politici, koja se održava u gradu Mаrаkešu, završava se danas.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleks

Put do Albanije ide preko Kosova. Koliko Srbije ima na Kosovu?

7 0

Fikus

Nego reci ti nama,koliko tvoj brat ima para i koliko je ostetio gradjane?

15 0

ProfesorKiksMaler

Kad je moguća koalicija šešeljevaca sa ovk komandantima, zašto ne bi bio moguć dijalog sa bilo kim?

72 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo