Problem paušalaca - plaćanje poreza "na slepo"

Poreska uprava Srbije je krajem prošle godine, posle pauze od skoro dve godine, počela da donosi rešenja paušalcima, i to za obaveze iz 2015. i 2016. Pojedinim paušalcima su tek sada počela da stižu poreska rešenja za 2015. Zbog čega ljudi koji porez plaćaju na taj način, to godinama rade "na slepo"?

Izvor: N1

Objašnjenje Poreske uprave, za sve paušalce koji su sada dobili poreska rešenja za 2015. je da - nemaju program i ne mogu da izračunaju sve te osnovice, kaže poreski savetnik Milan Trbojević.

"To je veliki propust države i nešto što je baš bilo nedopustivo. Jednostavno suviše se čekalo i veliki je problem da se toliko kasni. Paušalac mora unapred da zna svoje poreske obaveze", navodi Trbojević.

A onda kada te obaveze stignu, cifre su, prema iskustvima pojedinih paušalaca, toliko visoke da se neki odlučuju i za prekidanje biznisa.

"Niko ne voli da plati više nego što je predvideo, a to predviđanje je bilo poprilično otprilike. Znači pitali ste prijatelja, pitali ste možda u poreskoj upravi, našli na nekom sajtu gde imate nekoga ko je radio anketu i to su bili načini kako da saznate. I sada recimo vi ste projektovali da će to biti 24 hiljade a ono je 28. To je mesečna razlika od 4 hiljade, ali imate dve i po godine unazad i to odjednom predstavlja veliki iznos", kaže Trbojević.

Taj iznos morate platiti u roku od 15 dana. U Srbiji, prema procenama Naleda, postoji oko 50 hiljada paušalaca koji imaju ove probleme. Tvrde da Uredba o paušalnom oporezivanju stvara nepredvidivost za preduzetnike. Međutim, rešenja vide u izmenama nekoliko ključnih tačaka.

"Problem koji bi trebalo rešiti jeste da se preciziraju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuje visina poreske obaveze, jer oni nisu dovoljno jasni i precizni. Druga stvar je da se propiše rok poreskoj upravi kad mora da se izda rešenje i na kraju razmisliti o tome da se obaveza visine poreza prebaci na lokalne samouprave, jer na kraju one uzimaju te pare", kaže Ivan Radak iz Naled-a.

Vlada Srbije nedavno je usvojila izmene i dopune te Uredbe, kako bi omogućila izdavanje poreskih rešenja i za pojedine delatnosti kojima do sada nisu bile obračunate poreske obaveze. Od 1. januara 2018. poreska prijava za paušalce trebalo bi da bude u elektronskom obliku i prilikom samog prijavljivanja sistem bi trebalo da izračuna koliki je vaš porez.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

diaspora

i onda ti u srbiji otvori neki biznis ili poslovanje, ma nikad bre, never! postoje druge zemlje, koje su prvrzene i gradjanima i preduzetnicima.

16 0

citam

po komentarima gde se mnogi prave pametni i predlazu svoja resenja, a da usput pokazuju koliko nisu u materiji, zakljucujem da niko od njih nije dobacio do poslednjeg pasusa u kojem lepo pise kako ce problem biti resen u buduce.

4 20

Lol

Pa i ne treba da budu. Problem je što ni odgovorni za to nisu u materiji. Nama samo treba rešenje odmah po osnivanju a čeka se i po par godina i to nikome ne ide u prilog sem možda ovoj vlasti koja nešto mulja za svoj džep.

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo