Problem paušalaca - plaćanje poreza "na slepo"

Poreska uprava Srbije je krajem prošle godine, posle pauze od skoro dve godine, počela da donosi rešenja paušalcima, i to za obaveze iz 2015. i 2016. Pojedinim paušalcima su tek sada počela da stižu poreska rešenja za 2015. Zbog čega ljudi koji porez plaćaju na taj način, to godinama rade "na slepo"?

Izvor: N1

Objašnjenje Poreske uprave, za sve paušalce koji su sada dobili poreska rešenja za 2015. je da - nemaju program i ne mogu da izračunaju sve te osnovice, kaže poreski savetnik Milan Trbojević.

"To je veliki propust države i nešto što je baš bilo nedopustivo. Jednostavno suviše se čekalo i veliki je problem da se toliko kasni. Paušalac mora unapred da zna svoje poreske obaveze", navodi Trbojević.

A onda kada te obaveze stignu, cifre su, prema iskustvima pojedinih paušalaca, toliko visoke da se neki odlučuju i za prekidanje biznisa.

"Niko ne voli da plati više nego što je predvideo, a to predviđanje je bilo poprilično otprilike. Znači pitali ste prijatelja, pitali ste možda u poreskoj upravi, našli na nekom sajtu gde imate nekoga ko je radio anketu i to su bili načini kako da saznate. I sada recimo vi ste projektovali da će to biti 24 hiljade a ono je 28. To je mesečna razlika od 4 hiljade, ali imate dve i po godine unazad i to odjednom predstavlja veliki iznos", kaže Trbojević.

Taj iznos morate platiti u roku od 15 dana. U Srbiji, prema procenama Naleda, postoji oko 50 hiljada paušalaca koji imaju ove probleme. Tvrde da Uredba o paušalnom oporezivanju stvara nepredvidivost za preduzetnike. Međutim, rešenja vide u izmenama nekoliko ključnih tačaka.

"Problem koji bi trebalo rešiti jeste da se preciziraju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuje visina poreske obaveze, jer oni nisu dovoljno jasni i precizni. Druga stvar je da se propiše rok poreskoj upravi kad mora da se izda rešenje i na kraju razmisliti o tome da se obaveza visine poreza prebaci na lokalne samouprave, jer na kraju one uzimaju te pare", kaže Ivan Radak iz Naled-a.

Vlada Srbije nedavno je usvojila izmene i dopune te Uredbe, kako bi omogućila izdavanje poreskih rešenja i za pojedine delatnosti kojima do sada nisu bile obračunate poreske obaveze. Od 1. januara 2018. poreska prijava za paušalce trebalo bi da bude u elektronskom obliku i prilikom samog prijavljivanja sistem bi trebalo da izračuna koliki je vaš porez.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neznalice

Kako ovi iz NALED-a nista ne znaju, sramota. Vec postoji rok od 30 dana za izdavanje resenja, problem je sto ga poreska ne postuje.

7 0

diaspora

i onda ti u srbiji otvori neki biznis ili poslovanje, ma nikad bre, never! postoje druge zemlje, koje su prvrzene i gradjanima i preduzetnicima.

20 0

citam

po komentarima gde se mnogi prave pametni i predlazu svoja resenja, a da usput pokazuju koliko nisu u materiji, zakljucujem da niko od njih nije dobacio do poslednjeg pasusa u kojem lepo pise kako ce problem biti resen u buduce.

5 25

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo