Rama pohvalio Vučića i Brnabić zbog politike dijaloga

Rama pohvalio Vučića i Brnabić zbog politike dijaloga Izvor: TANJUG / Vlade Srbije

Premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama, ocenili su na konferenciji u Maroku da Zapadni Balkan, uprkos izazovima, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa i napretku, i da bez stabilnosti u regionu nema stabilnosti ni u EU, ali su dodali da Kosovo ostaje tačka neslaganja Albanije i Srbije.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost koju Srbija ne priznaje, ostaje tačka neslaganja Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije koja dodaje da su se Brnabić i Rama složili da ipak postoje mnoge teme o kojima ima saglasnosti i saradnje.

Na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC) koja će trajati do 5. novembra u Marakešu, Brnabić i Rama su sa osnivačem i predsedavajućim Konferencije Tijeriem de Monbrijlom govorili o izazovima pred Zapadnim Balkanom i Jugoistočnom Evropom i o zajedničkoj budućnosti u EU.

"Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku", zaključili su premijeri Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju.

Njih dvoje su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona", rekla je Ana Brnabić.

U saopštenju je navedeno da je na panelu posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Edi Rama, primer odgovorne politike i pozitivnih promena.

"Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili", izjavila je Brnabić na panelu.

Izvor: Tanjug

Srbija upozoravala na "Pandorinu kutiju"

Brnabić je kazala da se Srbija "uvek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi".

"Oduvek smo govorili da će se 'otvoriti Pandorina kutija' ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbedniji svetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu", rekla je ona.

Dodala je da će Srbija uvek prvo brinuti o kvalitetu života svih građana i njihovoj bezbednosti i da se upravo zato vodi otvoren dijalog sa Prištinom.

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama pohvalio je napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se neguju prijateljski odnosi dve zemlje.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsednica Vlade je naglasila da je "članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije", i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU "treba da pokažu ne samo posvećenost evropskom putu, već pre svega da poboljšaju kvalitet života svih gradjana".

"Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u EU", ocenila je Brnabić.

 U sklopu posete Maroku, predsednica Vlade Srbije sastaće se u Rabatu s premijerom Sadedinom El Otmanijem, a predvidjena je i svečana večera koju za učesnike Konferencije o svetskoj politici priredjuje ministar spoljnih poslova Maroka Naser Bourita.

Na 10. Konferenciji o svetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Dobra igra.

0 0

Milan

Pohvala od strane g. Rame, govori da je Srbija na dobrom putu.

2 5

Mihajlo

Ovo je ključno pitanje za sve odgovore.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo