Tesla beleži gubitak od 671 miliona dolara

Tesla beleži gubitak od 671 miliona dolara Izvor: REUTERS/Rebecca Cook

Proizvođač električnih automobila Tesla je u trećem kvartalu zabeležio gubitak od 671 milion dolara, dok se borio za početak proizvodnje svog novog modela 3 malog automobila, objavila je agencija AP.

Gubitak je od 3,70 dolara po akciji, u poređenju sa profitom od 15 centi po akciji u periodu od jula do septembra prošle godine.

To je daleko veći pad nego što je Volstrit predviđao. Analitičari ispitujući podatke prognoziraju gubitak od 2,85 dolara po akciji.

Prodaja Teslinog modela S sedan i model X SUV porasla je za 4,5 posto na 25,915. Ali oči investitora bile su na Modelu 3, od 35.000 dolara, automobila koji je namijenjen prelasku Tesle iz automobila luksuzne niše u mejnstrim.

Generalni direktor kompanije Tesla Ilon Mask obećao je da će model 3, koji ima više od 500.000 potencijalnih kupaca na listi čekanja, biti jednostavniji od Teslinih prethodnih vozila i da se ne plaši nekih odlaganja. Ali Tesla je u trećem kvartalu proizveo samo 220 modela 3, što je daleko manje od 1.500 obećanih.

A problemi će se nastaviti. Zbog kašnjenja u sopstvenom objektu za akumulatore u Nevadi, Tesla je rekao da sada očekuje da će do kraja prvog kvartala napraviti 20.000 modela 3 mesečno. Mask je prvobitno postavio cilj u decembra za tu proizvodnju.

Prihodi Tesle porasli su za 30 odsto na 2,9 milijardi dolara za kvartal, u skladu sa očekivanjima analitičara. Tesla je najavio da su instalacije za proizvodnju akumulatora više nego udvostručile u odnosu na pre godinu dana.

Tesline akcije pale su za tri posto i u sredu su zatvorene na 321,08 dolara. Od početka ove godine imale su porast od 45 odsto, piše AP.

Tagovi: tesla , automobili , Profit

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Boskobuha

Elektricni automobili su buducnist u svakom slucaju samo sto je na zapadu ta buducnost vec pocela odavno...

12 1

Bojan

@Munja Akumulator = lead acid battery Litijumske baterije = lithium batteries

3 1

Srdjan

Samo da se zalaufa

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo