Lazarević: Nisam političar, prenosim iskustva odbrane zemlje

Lazarević: Nisam političar, prenosim iskustva odbrane zemlje Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Bivši general Vladimir Lazarević, koji je izdržao kaznu zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal zbog ratnog zločina na Kosovu, izjavio je da nije političar, da je bio i ostao vojnik, te da ne vidi kome smeta njegovo pojavljivanje u javnosti.

 On je za "Politiku" izjavio da nije tajna da se odbrana Srbije tokom bombardovanja NATO 1999. godine izučava u svetu, čak i u jedinicama NATO-a, i da se pita zašto i u Srbiji vojska, akademci i starešine ne bi čuli njegova iskustva. 

"Ovde je reč o čistoj struci, o mojim i iskustvima mojih saoboraca, za koje postoji veliko interesovanje i u Srbiji i van naše zemlje", rekao je Lazarević komentarišući svoje predavanje na Vojnoj akademiji. 

On je demantovao da je na Vojnoj akademiji imenovan za predavača.

"Ja nisam ničiji činovnik, niti sam dobio angažman od aktuelne politike. Pozvan sam od rukovodstva Vojne akademije da prenesem svoja iskustva u odbrani zemlje i sa velikim zadovoljstvom sam ga prihvatio", rekao je Lazarević. 

Govoreći o svom učešću na jednom skupu 7. oktobra u Nišu, Lazarević je rekao da neko pokušava da zloupotrebi susrete bivših pripadnika i starešina Prištinskog korpusa i Treće armije, koji se sastaju od 2000. godine. 

"Zar će neko da nam zabrani, da nam oduzme trenutke sećanja?", pitao je Lazarević. 

Lazarević je februara 2005. godine dobrovoljno otišao u Hag, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina. 

Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Koje "iskustvo odbrane zemlje" moze daprenese ratni zlocinac????

5 1

НН

... како нису мене позвали, 27.03. сам одвезао у болницу у Приштини петоро ДЕЦЕ која су преживела стрељање од стане припадника ПЈП у Подујеву. Под чијом командом су они били, да ли их неко ухапсии и осудио у то време?

6 0

Beogradjanka

Lepo ste je odbranili generale. Zbog Vas i slicnih sve nas Srbe gledaju kao divljake. Oficirska cast, sta to bese? Da je imate I Vi i slicni “ junaci” presudili bi sami sebi. Jedna devojka, studentkinja medicine, cerka Vaseg kolege imala je vise morala od svih vas - ni kriva ni duzna. Sram da vas sve bude.

4 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo