Trivan: Pijaću vodu proglasiti za javno dobro

Trivan: Pijaću vodu proglasiti za javno dobro Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da bi se založio da pijaća voda u Srbiji bude proglašena javnim dobrom, jer je pijaća voda najvažniji nacionalni resurs i nedopustivo je da se koristi u druge svrhe.

"Voda je najvažniji nacionalni resurs. Nema dileme da treba ići ka tome da zaštitimo sopstvene resurse pijaće vode", kazao je Trivan za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodao je da se u budućnosti mora sprečiti korišćenje pijaće vode za druge namene, jer se trenutno veći deo pijaćih voda koristi u druge svrhe poput pranja ulica.

Trivan je ukazao da građani Vojvodine ne piju vodu kakvu bi trebalo, dodajući da mnogo toga mora da se uradi da bi Vojvođani dobili čistu i zdravu pijaću vodu.

Govoreći o inicijativi za formiranje nacionalne laboratorija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, Trivan je kazao da neće biti formirana posebna laboratorija već da će cela zemlja i sve njene institucije koje raspolažu kapacitetima za naučna istraživanja biti laboratorija i da će oprema koja nedostaje biti nabavljena.

On je kazao da će Vlada Srbije staviti na raspolaganje sve resurse kako bi se uradio taj posao koji je veoma složen.

"Nema razloga bilo ko da se plaši ponovnog utvrđivanja činjenica kada je u pitanju bombardovanje. Nije reč samo o uranijumu, već u ogromnoj meri je reč o hemijskim zagadjenjima", kazao je Trivan i dodao da je za njega ekološko, a ne političko pitanje ispitivanje posledica NATO bombardovanja Srbije.

Povodom slučaja D. Č. (57) iz Crne Bare, koji je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Vojvodine platio nadoknadu u visini od 400.000 dinara za ubijanje strogo zaštišćene ptice ždrala, po odluci osnovnog tužilaštva u Kikindi, Trivan je kazao da ne može da se pomiri sa činjenicom da je reč o pesticidu koji je zabranje i toksičan.

"Moraćemo da se pozabavimo tim, to nije naša nadležnost, već Ministarstva poljoprivrede, ali itekako se zanimamo za čitavu stvar. Nemoguće je da se prodaju takva sredstva. Šta radi inspekcija? Dakle, moraćemo sa kolegama sa svim mogućim inspekcijama na toj teritoriji da vidimo ko je to kupio, gde je kupio...", rekao je Trivan.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Acimir

Neka ga neko obavesti da su se svi veci izvori pijace vode prodali amerikancima.

3 0

Neocortex

Sramota je da je o Srbima u Vojvodini kao narodu, tj. običnim ljudima, više brinula tuđa, austrijska vlast nego naša sopstvena. Austrija je izgradila pruge po Vojvodini koje se od onda nisu menjale. Iskopala kanale DTD od kojih nismo ništa dalje otišli, uredila mrežu jaraka protiv poplava koje smo zatrpali, iskopavala bunare da ljudi piju vodu, da bi se danas koristila tehnička. Neka nam je Bog u pomoć.

1 0

Oz.

Prvo uradite pa kazite ,, hop " a dotle cemo da peremo ulice i zalivamo baste ,jer za drugo i nije narocito u Vojvodini .

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo