Tužilaštvo plaća milion dinara zbog Savamale

Tužilaštvo plaća milion dinara zbog Savamale Izvor: N1
(arhiva)

Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznila je Više javno tužilaštvo sa ukupno milion dinara, prvenstveno zbog slučaja Savamala, a koje treba da uplati u republički bužet.

Kako je objavio list "Danas", od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, pet se odnosi na slučaj Savamala, odnosno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici.

Osim Savamale, poverenik je VJT-u naložio da portalu "Pištaljka" dostavi informacije o toku istrage protv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da neimenovanom advokatu dostvi informacije o angažovanju branioca po službenoj dužnosti.

List navodi da je poverenik VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a potom još pet kazni u iznosu od 180.000 dinara, kao i da je rok za plaćanje kazni odavno istekao.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za list da je nekome u interesu da održava postojeći kontekst u kom se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na građane i preduzetnike, ali ne i za državne organe i funkcionere.

"Pitanje prinudnog izvršenja rešenja o novčanim kaznama koje izriče Poverenik odavno je otvoreno i neuralgično. S tim u vezi imali smo i tragikomične situacije poput raspada sistema, pa su izvršni sudovi sa područja sudova u Novom Sadu, Nišu i kraguejvcu izvršavali ta rešenja, a u Beogradu jedno vreme izvršavali a potom prestali", rekao je Šabić.

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kuku lele

Mislim da je zatvor i ukidanje gradjanskog prava za odgovorne jedina kazna. Ovako niko ne snosi reperkusiju.

5 0

Otkaz

Da ne skrenemo sa teme. Kazna je manje bitna. Interesantno je da su SKRIVALI istinu. Treba im svima dati otkaze!

7 0

Nikola

Kad plate kaznu, odmah regresni zahtev prema odgovornom licu.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo