Čin koji je Si Đinpinga stavio u ravan s Mao Cedungom

Čin koji je Si Đinpinga stavio u ravan s Mao Cedungom Izvor: Tanjug / AP, Ng Han Guan

Ime kineskog predsednika Si Đinpinga upisano je u Program Komunističke partije Kine, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom, javila je agencija Frans pres.

"Misao Si Đinpinga o socijalizmu na kineski način karakterističan za novu eru, od sada se nalazi i u Programu partije", navodi se u saopštenju sa 19. Kongresa kineske Komunističke partije čiji su delegati jednoglasno glasali za tu odluku.

Si Đinping je postao prvi kineski lider od Mao Cedunga, koji je bio na čelu Kine od 1949. do 1976. godine, čije je ime upisano u program partije dok još vodi zemlju.

Kineski predsednik (64), na čelu partije od 2012, sigurno će sutra biti izabran za novi petogodišnji mandat kao vođa stranke i zemlje.

"On će dobiti vanrednu moć i položaj sličan Mao Cendungu", izjavio je Frans presu politikolog Vili Lejm i dodao da bi Siju, kao i Maou, moglo da bude omogućeno da doživotno vlada, dokle god je zdrav.

"Misao Sija služiće kao vodič u radu Partije", navodi se u amandmanu programa, za koju su glasali svi delegati, njih 2.300.

U tekstu se dodaje da "partija vlada celom zemlje i da je s toga Si apsolutni lider".

Kineski predsednik je posle glasanja rekao da je pred kineskim narodom "velika i svetla budućnost", javila je agencija AP.

"U ovom trenutku se osećamo ponosnije i s većim samouverenje, ali istovremeno i sa snažnim osećajem odgovornosti", dodao je kineski predsednik.

Prethodnici Si Đinpinga, Đang Cemin i Hu Đintao, takođe se nalaze u prokgramu KPK, ali su njihova imena upisana tek pošto su otišli sa vlasti.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pao s Marsa

Sad će i ovaj naš da krene sa lepim mislima...

32 1

Miloščina

A ja hteo da napišem "Sad će aca da krene sa hvalospevima i doživotnim prijateljstvom sa Kinom, po prvi put u istoriji Srbije!",ali ti si me preduhitrio sa ovim komentarom...koji" lajkujem"..

18 0

VelikoSrbin

Srbi ovima se divite, poklanjate fabrike...

23 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo