Hokingova teza "oborila" sajt univerziteta

Hokingova teza "oborila" sajt univerziteta Izvor: Reuters/ Lucas Jackson

Univerzitet Kembridž objavio je onlajn doktorsku tezu Stivena Hokinga što je izazvalo toliko interesovanje da je pao sajt univerziteta.

Teza koja je urađena 1966. kada je Hoking imao 24 godine "Svojstva širećih Univerzuma" (Properties of Expanding Universes), istražuje ideje o poreklu svemira koje su pratile naučnika tokom cele njegove karijere.

Univerzitet je naveo da je teza i do sada bila najtraženiji dokument u njegovoj onlajn bazi.

Danas je mogla besplatno da se daunlouduje povodom obeležavanja "Nedelja otvorenog pristupa". Vebsajt univerziteta bio je u stalnim prekidima tokom dana dok su se tehničari trudili da odgovore na tako veliko interesovanje.

Hoking je izrazio nadu da će slobodan pristup njegovoj tezi inspirisati ljude širom sveta da "gledaju gore u zvezde a ne dole u svoje noge, i da se pitaju o našem mestu u Univerzumu i pokušaju da razumeju univerzum".

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

CVRC

Za današnje prilike potpuno je nepotrebno proučavati svemir, osim u domenu tela koja ugrožavaju našu planetu. Trošiti kapacitete na poreklo svemira i njegovo širenje pored toliko gladnih i žednih ljudi, a sa druge strane ludih političara i moćnika, je ne gledanje dalje od svog nosa...

36 91

Jovan

Naprotiv. On je učio i cwo život se bavi onime što voli. Znači li to da ne treba da imamo kulturu, umetnost, muziku? Gladnima sve to "ne treba".

71 5

Запитанко Трећи

А зашто теза није доступна за стоварање на исти начин на који су доступне (вероватно) све тезе света? Због изузетности државе у којој је рађена? Изузетке доступности теза постављају само најразвијеније земље света (као што су САД, Велика Британија,...) кад процене да би садржај у њима помогао и другима да расте и њихова база за свеопшти напредак. И тезе неких наших људи које су недавно (нису старије од 20 година) урађене у САД нису доступне! Ми имамо погрешне представе о 'развијеном Западу'!

32 26

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo