Na kome je posle izbora odgovornost za život kosovskih Srba?

Različita su tumačenja rezultata kosovskih izbora. Zvanični Beograd poručuje kako su izbori pokazali da su Srbi manje podeljeni od Albanaca. Podršku vlasti u Srbiji imala je samo Srpska lista na kojoj je, kažu analitičari, sada isključiva odgovornost za to kako će Srbi živeti na Kosovu.

Izvor: N1

Nakon telefonske čestitke Srpskoj listi, predsednik Aleksandar Vučić poručuje - Srbi su na Kosovu ostali jedinstveni i manje posvađani od Albanaca.

"Mnogi su spolja, a sasvim sigurno i Albanci želeli da postoje različite političke opcije kod Srba. Srbi su pokazali jedinstvo, pokazali su svoju slogu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

 Kosovski Srbi su na lokalne izbore izašli na sedamnaest lista. Ipak, da podrška Beograda samo jednoj nije sporna smatra predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun, i pored poruke uoči izlaska na birališta da svi koji nisu uz listu Srpska rade protiv Srbije i srpskog naroda.

"To je samo slanje snažnih poruka, da se zna pozicija, da potpuno bude čisto. Niko nije snosio konsekvence zbog toga, niti će snositi. Niko nije žigosan kao nekakav izdajnik", kaže Milovan Drecun.

Pored spornih izjava i pobedničko skandiranje Marka Đurića predsedniku Vučiću, novinar Dejan Anastasijević smatra nimalo spontanim i mučnim.

"Ja se dobro sećam Gazimestana i sećam se Miloševićevog govora i sećam se kad je u jednom trenutku ta masa tada počela da skandira upravo te reči: "Slobo, Srbine" i onda znamo šta je posle toga bilo. Koga zmija ujede i guštera se boji", smatra Dejan Anastasijević.

Poznavaci kosovskih prilika kažu da je izbore obeležilo to što nije bilo konflikta između Srba i Albanaca.

"Za njih će biti važno kako će se postaviti u odnosu na Prištinu i koliko će moći svoje zahteve da predsatavljaju kao potrebu Srba na Kosovu, a ne protiv Albanaca, jer još uvek postoje nesporazumi među strankama i nema komunikacije koja je važna", ocenjuje novinar Idro Seferi.

"Mislim da se prava borba vraća u parlament i tamo u tom parlamentu oni koji su dobitnici na prošlim izborima, a to je Srpska lista koja može da bude jezičak na vagi i da obori vladu ako treba, a sada je na lokalu taj uspon zabeležio Demokratski savez. Oni će možda moći da budu nekakav faktor u nekim budućim koalicijama", kazao je novinar Milivoj Mihajlović.

Sagovornici N1 zaključuju da je posle izbora sva odgovornost za život kosovskih Srba sada na Srpskoj listi.

Tagovi: Kosovo , izbori , srpska lista

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad

Sve zavisi kako se gleda. Ali najveću odgovornost ima Beograd.

10 54

Jedan od Onih

"Nama je lepo,slika jedna neopisiva"

48 88

clan elite

Odgovornost je 100% na Vucicu jer je njegova stranka pobedila! A za nauk je da se pogleda Insajderov serijal "Patriotska pljacka". I da Vucic odgovori zasto od 2014. nije stavio na dnevni red Skupstine izvestaj Anketnog odbora o zloupotrbama novca Republike Srbije na Kosovu?? A znamo svi odgovor - zato sto su glavni glumci u tom Izvestaju ljudi koji ga podrzavaju ... a narod ko' narod, jesce bajat hleb ako i to dobije!! Zivela Vucice Srbija, zemlja lazi i bede!

112 221

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo