Istoričar: Milan Nedić do kraja rata ostao lojalan Nemcima

Istoričar Milan Ristović izjavio je da je lojalnost predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nemačkim opkupacionim snagama bila apsolutna, da su njegove izjave, stavovi i sve što je radio značili direktno podsticanje na rat, a njegov rečnik je bio antisemitski.

Izvor: N1

Ristović, koji je profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao je u postupku pravne rehabilitacije u Višem sudu da lojalnost Nedića nemačkoj ideologiji ostaje do samog kraja rata. 

"On je postavljen na čelo srpske vlade od nemačke vojno-okupacione uprave i direktno je odgovarao nemačkim okupacionim vlastima", posvedočio je Ristović navodeći da je 2. septembra 1941. godine Nedić komandantu vojne uprave Bensleru dao izjavu o potpunoj lojalnosti, o čemu svedoči dokument iz arhiva nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je naveo, ta lojalnost podrazumevala je da će najoštrije postupiti protiv Jevreja, slobodnih zidara, da se porene postupak protiv svih koji su doveli do 27. marta. 

"Nedić je 9. septembra 1941. godine na sastanku sa Dimitrijem Ljotićem i nemačkim agentom Rudolfom Trojem izneo stav o rešenju jevrejskog pitanja: Napolje s njima. Sve dokle jedan Jevrejin bude u zemlji i dok može da govori sa Srbima ili dok ga Srbi mogu žaliti, sve dotle nema mira u zemlji", naveo je Ristović.

Kako je naveo profesor, Nedić je naredio hapšeje sumnjivih oficira koji su se skrivali jer nisu želeli da uđu u srpsku državnu stražu. 

"Prva grupa od oko 100 oificira je uhapšena i poslata u nemačke logore. Milan Nedić je u junu 1942. godine poslao pismo Baderu sa zahtevom da se izdvoje jevrejski oficiri od ostalih kako bi se izbegla jevrejsko-boljševička propaganda. To je bio jedinstven slučaj da je tako nešto traženo", rekao je Ristović.

Prema rečima Ristovića, Bader je pitao Nedića da li je spreman da prihvati "masovne egzekucije", na šta je on odgovorio potvrdno, a kada ga je pitao da li je srpska Vlada spremna da sama vrši odmazde i streljanja protivnika Nedić je izneo stav da za zločine protiv srpske vlade ona sama treba da propisuje i izvršava kazne i da sama bira lica koja će biti streljana. 

Nedić je smatrao je da streljanja ne bi trebalo da budu pojedinačna več grupna zbog većeg efekta, kazao je Ristović. 

"Njegova lojalnost je bila apsolutna do samog kraja. On je verovao da Srbija treba da postane deo novog poretka koji gradi Treći rajh. Verovao je u ispravnost svoje politike i verovao da će Srbija postati deo nemačke nove Evrope", kazao je Ristović. 

Prema mišljenju svedoka, Nedić nije mogao da ne zna šta se dešava u logoru Banjica niti je bilo šta uradio da pomogne nekom ko se nalazi tamo. A bilo je ljudi koji su preživeli zahvaljujući intervencijama, otplaćivanju. U novembru 1944. godine, prema rečima Ristovića, Nedić je izneo stav da je Nemačka najprirodniji naslon Srbije i da se ne sme odustati, iako je u to vreme, ishod rata već bio poznat.

Svedoka će u nastavku procesa koji je zakazan za 22. januar ispitivati punomoćnik predlagača. Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti zbog oprečnih mišljenja o njegovoj ulozi u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Komentara 39

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slobodan

Profesora možete demantovati ako poznajete činjenice koje su bazirane na arhivskoj građi. Sve ostalo je amatersko prepričavanje.

2 0

Sneža

Ne sporim stručnost gospodina Ristovića, ali poznajem daleko priznatije istoričare koji po ovom pitanju misle sasvim suprotno. Jedno je činjenica, neće krajnji sud o ovome dati ni pravo ni istorija, već ideologija i politika.

9 26

petar

najpre, istorija je svoj sud odavno dala, upravo (desna) ideologija i politika sada pokusavaju da promene tu presudu na nesturcan nacin. drugo, niste se precizno izjasnili, da li mislite da ih poznajete licno, ili prosto znate za stavove priznatijih istoricara? da li mozete da navedete imena strucnijih istoricara na koje mislite? iskreno se nadam da ne mislite na dragana markovica, kostu nikolica ili bojana dimitrijevica, oni su sve samo ne strucni za ovu temu :-) kao kolega istoricar, mogu samo da kazem da u srbiji trenutno od milana ristovica nema veceg strucnjaka kada je u pitanju istorija treceg rajha na prostoru balkana. covek je profesor katedre za savrmenu istoriju FF na BU, glavni urednik casopisa za drustvenu istoriju XX veka, govori 6 ili 7 jezika, objavljivani su mu radovi u prestiznim medjunarodnim casopisima, priznato je ume u evropi, bivsi saradnik holma sundhauzena sa fraj univerziteta u berlinu, itd. ukoliko pazljivo pratite, videcete da ristovic citira nemacke izvore o konkretnim potezima nedica, za razliku od nikolica i dimitrijevica koji se pozivaju na motive nedica. narativ na kome baziraju svoj stav je jako opasan, jer se bez problema moze primeniti na bilo kog kvislinga tokom rata, od petena, preko tise i antoneskua, pa cak i do samog pavelica (svi oni na ovaj ili onaj nacin zele dobro svom narodu, bez obzira na cenu koju ce platiti drugi narodi). jedini nacin da se pristupi ovom problemu je videti sta o svemu misle nemci i to je ono na sta ristovic ovde ukazuje. nadam se da se ne ljutite zbog malo opsirinijeg odgovora. srdacan pozdrav

41 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo