Za zdrave zube jedite maslac, sireve, salamu...

Za zdrave zube jedite maslac, sireve, salamu... Izvor: Shutterstock

Kad je reč o dentalnom zdravlju, uz zubni konac i pastu za zube, jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regenerišu zube, smatra australijski stomatolog Stiven Lin.

Avokado je dobar za kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihova obaveznog pranja dvaput dnevno, treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je Lin, otkrivši da su na spisku namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje maslac, salama i sirevi.

Na svojoj internet stranici piše da brojni pacijenti koji redovno, dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac, češće završe na zubarskom stolu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.

Tvrdi da to zavisi o namirnicama koje unosimo u organizam.

"Zubi su vitalni, živi organi i zahtevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu celi i neoštećeni", kaže stomatolog.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi. No, ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine sprečiće taj prirodni proces i uticati na brže propadanje zuba.

"Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana, nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj kulturi", kazao je on.

Da bi zubi bili zdravi u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin.

Vitamin A naći ćete u junećoj jetri, ribi, mjeku i jajima, vitamin D u masnim ribama, pečurkama, punomasnim mlečnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu i salami, a vitamina E u spanaću, brokoliju i orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utiču na mišiće vilice i podstiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primer takve hrane je celer. Ne samo da zahteva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

Tagovi: zubi , Hrana

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Buši, buši, ha-ha-ha... buši, buši, ha-ha-ha

Jedite luka, on je dobar za sve, pa i za zube! Napred FK Cement!

11 1

GremliNS

Kada je salama postala zdrava?

25 0

dušan

Ima raznih salama.

8 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo