Centar u Nišu ponovo tema, Čepurin traži odgovore

Priča stara godinama, o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, ponovo je aktuelizovana.

Izvor: N1

Ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, kako je potvrđeno i u šturom saopštenju Predsedništva Srbije, pre četiri dana, prilikom razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, interesovalo je i rešavanje statusa tog centra. Da li je Čepurin dobio odgovor i kakav i dalje nije poznato.

Status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ne rešava se već pet godina. S jedne strane ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin tvrdi da je Centar otvoren na molbu Srba, s druge, upravo Rusi ne propuštaju priliku da zahtevaju realizaciju sporazuma. Tako je bilo i tokom poslednjeg susreta Čepurina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U saopštenju predsedništva od 17. oktobra navodi se da ambasador ističe potrebu da se reši status niškog centra, međutim, ne kaže šta je odgovor Srbije na to. Planove predsednika Vučić u vezi sa Centrom novinari nisu uspeli da saznaju u Šumaricama.

A i kada je, kao premijer, pre godinu i po dana Vučić govorio o toj temi - odgovor nije bio ništa jasniji.

"Da odgovorim na pozitivan način, bio bih otprilike razapet na krst, da odgovorim negativno takođe, kad bude bilo kakvih novina, odluka, bićete sa tim upoznati", rekao je tada Vučić.

Srbija odugovlači da ispuni svoje obaveze i da zaposlenima u Centru da isti status koji ima i administrativno-tehničko osoblje u ambasadi, kaže bivši direktor Centra Slobodan Glavčić.

"Ruska strana kao partner ovog sporazuma je apsolutno učinila sve da svoje obaveze realizuje, a srpska strana je opstruirala sve ono što je prihvatila kao obavezu. Dakle, radi se o obavezi, a ne o volji ispuniti nešto ili ne", kaže Glavčić.

Šta god da je 2012. potpisano, za Srbiju je najbolje da sa odugovlačenjem nastavi ocenjuje Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka.

"Srbija ima cilj da postane punopravna članica Evropske unije. Tako da u tom pogledu, mislim da je mnogo bolja opcija da odugovlačimo i u krajnjem slučaju odbijemo da damo taj imunitet, jer u današnjem trenutku, a i bližoj budućnosti teško da će Rusija biti naš glavni spoljno politički partner", smatra Stojanović.

Dok bi davanje diplomatskog statusa, dodaje Stojanović moglo da napravi ozbilje probleme u procesu evrointegracija i onemogući zatvoranje poglavlja koja se bave bezbednosnom politikom.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

.

Ne sme od Soroša.

1 0

Neko

Da odgovorim na pozitivan način, bio bih otprilike razapet na krst, da odgovorim negativno takođe, pa šta da ti radim kad izigravaš Hrista!

12 0

Danilo

Jedna izuzetno detinjasta i neodgovorna izjava tako visokog državnog funkcionera.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo