Lokalni izbori na Kosovu: Beograd podržava samo Srpsku listu

Na Kosovu i Metohiji u nedelju se održavaju lokalni izbori u 38 opština, od kojih Srbi čine većinu u 10. Pravo glasa ima 1,9 miliona birača, a izbore će pratiti više od 30.000 posmatrača.

Izvor: N1

Na izborima učestvuje 17 lista koje okupljaju Srbe sa Kosova, ali zvanični Beograd ponovo podržava samo jednu - Srpsku listu. Analitičari upozoravaju da je podela Srba pogrešna politika koja vodi gubitku uticaja Beograda na Kosovu.

Kao i na parlamentarnim izborima u junu, za zvanični Beograd na Kosovu postoji samo jedna lista - Srpska. Njihovi članovi sve ostale liste koje okupljaju Srbe optužuju za saradnju sa Albancima i za nameru da smanje uticaj Beograda na Kosovu.

"Samo jedinstveni i složni i uz podršku naše države Srbije i svih građana Srbije, Srbi sa Kosova imaju šansu da opstanu na prostoru KiM. Ono što rade druge političke opcije na žalsot davno je prevazišlo prljavu političku kampanju. Tužno je da protivkandidati Srpske liste u ovoj kampanji građanima nisu ponudli prograram - oni jedino nude mržnju prema Srpskoj listi i u tome su se, verujete, izjednačili sa eksretremnim pokretom kosovskih Albanaca Aljbina Kurtija", smatra Igor Simić iz Srpske liste.

U kampanju Srpske uključio se i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić koji kaže da je svaki glas njihovim protivkandidatima, glas protiv interesa srpskog naroda.

Lider Građanske inicijative SDP i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocenjuje da je ta izjava netačna i neodgovorna.

"To je izjava koja će apsolutno podeliti Srbe, jer su im i u dosadašnjem delovanju sve izjave išle u tom pravcu. Ta izjava govori o strašnoj potrebi da se pobedi u Mitrovici, jer se boje da će na taj način, porazom u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, zapravo načeti svoj tron i da će onda Beograd verovatno biti ugrožen. Ne mogu da shvatim drugačije, ne mogu drugačije da objasnim to njihovo ponašanje", kaže Ivanović.

Gostujući u Novom danu direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da ga je iznenadilo što Đurić govori jezikom Slobodana Miloševića i ističe da Vlada mora da vodi nacionalnu i državnu, a ne partijsku politiku.

"Ako vi Srbe ne tretirate kao jednu zajednicu, ako ih ne obaveštavate ako ih podjednako ne uvažavate kao vlada i kao predsednik države, stranke mogu da rade svoj posao, vi onda jednostavno sužavate taj front i vi zapravo ubrzavate taj proces koji se zove gubitak, potpuni gubitak uticaja na Kosovu", navodi Janjić.

Janjić ističe da će od ponašanja OEBS zavisiti da li će izbori na Kosovu proteći bez incidenata, jer, kako navodi, postoje planovi za opstrukciju glasanja na severu, poput gašenja struje, zastrašivanja ili potkupljivanja birača, ili razbijanja kutija.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Antisovinista

1,9 miliona ina pravo glasa, a na popisu bilo 1,6 stanovnika??

2 0

Todor iz Zemuna

Licemerno! Podrzava se "srpska lista" koja je u koaliciji sa "ratnim zlocincem" pax exselans!?Pa budi pametan! Ili ON nije ratni zlocinac ili su ONI sa te liste izdajnici? Druge nema.

4 0

Kriv Je

Jel to ona lista sto podrzava haradinaja(namerno malim slovom).

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo