Gradski čelnici se hvalili suficitom, a Vlada dotira Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić naizmenično u javnosti iznose tvrdnju o tome da je budžet grada u suficitu i da su gradske finansije nikad stabilnije. Zašto, onda Vlada Srbije iz budžetskih rezervi, već drugi put za mesec dana, dotira glavni grad i to na ime smanjenih prihoda?

Izvor: N1

Tri milijarde dinara prelivalo se iz gradske kase posle rebalansa budžeta, hvalio se u junu gradonačelnik Beograda i najavio izgradnju jednog velikog i trideset malih jarbola, "tešku" 360 miliona dinara.

"Dovoljno smo mi bogata zemlja i bogat grad da izdvajamo deo novca i za srpsku zastavu", rekao je gradonačelnik Siniša Mali 29.6.2017.

I grad je dovoljno bogat da na novogodišnje svetiljke potroši 170, a na muzičku fontanu 214 miliona dinara. Na upozorenje Saveta za borbu protiv korupcije da Beograd sve manje prihoduje od zakupa, gradski menadžer Goran Vesić je 12. oktobra odgovorio: "Ako pričamo o gradskim prihodima, naš budžet ove godine će biti do kraja godine oko 108 milijardi... Pošto se budžet pravi od prihoda, ne pravi se od vazduha, to ne pada s neba, onda vam je jasno da su prihodi mnogo veći".

I dodaje - prihodi Beograda su tema, ali ne za vladin Savet, već za Ministarstvo finansija. To isto ministarstvo, po odluci Vlade od pre nekoliko dana, dobiće 100 miliona dinara iz budžetske rezerve za transfer Beogradu na ime izvršenja obaveza. U rešenju koje je potpisala premijerka Ana Brnabić kao razlog transfera navodi se smanjenje prihoda budžeta Beograda.

Na pitanje N1 zašto je Beogradu potrebna pomoć države i čemu je namenjen novac, iz gradske uprave odgovaraju: "Pomenuta sredstva su namenjena opštini Grocka, a kako bi se platili stari dugovi Elektroprivredi Srbije, koji postoje već deset godina unazad. Ovi dugovi su za osvetljenje i javnu rasvetu, a stigli su na naplatu po tužbenom zahtevu. Svoje tekuće obaveze opština Grocka uredno izmiruje".

Početkom oktobra, Vlada je Beogradu već dodelila 10 miliona, pa stručnjaci naglašavaju da očigledno nešto ne štima između realnosti i izjava funkcionera.

"Očito se spremaju izbori za Beograd i onda svakako vlast pokušava na razne načine da pokaže bolji rezultat nego što bi to bio utisak građana. A naš sistem to dosta omogućava, na žalost, zato što stalno postoji težnja da izvršna vlast što više ostavi prostora da sama određuje kritrerijume i troši novce", navodi Milan Kovačević, ekonomista.

Dok Fiskalni savet nema podatke o razlozima preraspodele novca iz rezerve budžeta, upotrebu tih para Kovačević smatra netransparentnom i zgodnom za podmirivanje političkih interesa.

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran

Ulice su nam pune smeća koje se ne čisti mesecima. Dajte barem čist Beograd.

10 0

Kondor

Kod jadnog ,neinformisanog naroda sve prolazi.Sto ih vise potkradas, lazes, pretis, bolje prolazis. Izgleda da ovaj mazohisticki narod to zeli.Ne mozes sa ovim narodom lepo, pristojno, on to ne razume

147 210

Beogradjanka

Pa mozda i jeste grad u suficitu, ali treba jos, idu izbori.....

96 131

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo