Španske vlasti planiraju raspisivanje izbora u Kataloniji

Španske vlasti napravile su prve korake ka aktiviranju člana 155 Ustava kojim se uspostavlja direktna kontrola nad nekim od regiona. Vladajuća koalicija i opoziciona Socijalistička partija dogovorile su se o održavanju prevremenih izbora za parlament Katalonije za januar 2018. godine.

Izvor: Reuters

Raspisivanje izbora je deo paketa posebnih mera da se privremeno nametne direktna uprava Kataloniji.

Premijer Španije Marijano Rahoj održaće specijalni sastanak u subotu kako bi odobrio otpočinjanje procesa suspenzije katalonske autonomije.

On je izjavio da je odnos centralne vlade u Madridu i Katalonije dostigao "kritičnu tačku".

"Mi moramo da obnovimo zakonitost, jer je pre tri dana Ustavni sud, suspendovao referendum kao protivustavni. To je presudno, jer ne može da postoji teritorija na kojoj država nema vlast", kaže Rahoj.

Grupa koja okuplja pokrete za nezavisnost Katalonije, pozvala je u četvrtak svoje pristalice da povuku novac iz banaka i tako izvrše pritisak na te institucije.

"Ono što čine banke poslušne prema Vladi je velika sramota", smatra Hozep Marija, stanovnik Barselone.

Spor oko nezavisnosti Katalonije postepeno se kreće ka otvorenom sukobu. Premijer Rahoj je u Briselu najavio da će njegova vlada sutra izaći sa celim paketom mera. I on je pod pritiskom svojih konzervativnih pristalica, ali teško da će na novim izborima dva miliona pristalica nezavisnosti promeniti mišljenje i izgubiti većinu u katalonskom parlamentu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Izborna mesta će čuvati vojska, Katalonci će bojkotovati te izbore, na njih će izaći svega oko 30% građana, uglavnom centralista, i oni će formirati novu vlast Katalonije.

4 1

Novi Tito

Možete staviti poklopac ali će eksplozija biti mnogo krvavija.Pozivam sve separatiste u Španiji na bunt.

7 11

Василеус

Шта имате Ви лично од бунта сепаратиста у Шпанији? Чудан смо ми народ.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo