Pašalić ni reč o odnosu državnih funkcionera prema medijima

Da li je odnos državnih funkcionera prema medijima pitanje koje je u nadležnosti zaštitnika građana? Sudeći po zvaničnim mišljenjima ombudsmana Zorana Pašalića - nije. Za tri meseca, koliko obavlja tu funkciju, o kršenju medijskih sloboda u Srbiji, kao svoj zvanični stav, nije objavio ni reč.

Izvor: N1

Nikad obrazložena zabrana ulaska pojedinim novinarima na svečanost BIA, lepeza uvreda Pokreta socijalista upućenih uredniku KRIK-a, nonšalantno odbijanje ministra Aleksandra Vulina da odgovori na pitanja o kupovini stana, vređanje novinarke zbog postavljenog pitanja.

Svi ovi incidenti, koje su međunarodne institucije označile kao kršenje ljudskih prava, nisu zavredile ni redak zvaničnog mišljenja čoveka koji štiti ljudska prava u Srbiji.

Ombudsman kaže, to pitanje je previše kompleksno i još traži mehanizam kako bi mogao da reaguje.

"Sad treba naći neki balans. Imam nekih ideja kako moglo da se iznađe, ali nemojte da prejudiciram – reći ću kad za to bude bilo vreme. Kada bude potrebe da se reaguje po službenoj dužnosti, mi ćemo reagovati. Kada bude bilo pritužbi, mi ćemo reagovati", izjavio je Pašalić.

Međutim, da li je neophodno postojanje zvanične pritužbe da bi ombudsman reagovao? Zaštitnik građana se od dolaska na funkciju fokusirao na direktan odnos sa građanima, ali po zakonu, njegov posao se tu ne završava.

Član 24 Zakona o zaštitniku građana jasno kaže da u opisu radnog mesta ombudsmana nije samo delovanje po pritužbama, već i redovno davanje mišljenja o pitanjima iz njegove nadležnosti, u cilju preventivne zaštite ljudskih prava.

Kada smo zaštitniku ukazali upravo na tu obavezu koju po zakonu ima, zamolio je nas da mu je pravno protumačimo.

"Samo mi protumačite član 24, kako bi trebalo da reagujem, pa ću reagovati. Molim vas. Šta to znači, reagovati preventivno?", upitao je on.

Reagovati preventivno znači raditi posao zaštitnika građana, kaže bivši pokrajinski ombudsman i prvi narodni advokat izabran na tu funkciju u Srbiji. Od stupanja Pašalića na dužnost, dodaje, taj segment nadležnosti ombudmana upadljivo izostaje.

"Već nekoliko meseci mi nemamo neka značajnija oglašavanja sadašnjeg zaštitnika građana. Deluje kao da se institucija pasivizirala i da više deluje reaktivno nego proaktivno, što je vrlo važna komponenta delovanja ove institucuje", smatra Petar Teofilović sa Fakulteta za pravne i poslovne studije "Lazar Vrkatić"

Teofilović dodaje – delovanje institucija mu ponekad deluje kao pozorište, gde se na sceni prikazuje da se nešto radi, a zapravo, iza kulisa, odluke o njihovom reagovanju donose političari, stranke i drugi centri moći.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bond, James Bond

Ko je ovaj smešni čovek?!?

2 0

.

bezvredan lik, baš baš.

1 0

Suke

Zato je i postavljen, da gleda na drugu stranu.

51 70

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo