Nema polaganja ispita na mađarskom na Pravnom fakultetu

Nema polaganja ispita na mađarskom na Pravnom fakultetu Izvor: N1

Viši sud u Novom Sadu objavio je presudu kojom se drugi put u celosti odbija zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se na Pravnom fakultetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku.

Udruženje je tužbom tražilo da sud utvrdi da je tuženi Pravni fakultet u Novom Sadu "diskriminatorski postupao prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine" odbijanjem da održi prijemni ispit na mađarskom jeziku 2015, 2016. i 2017. godine.

Tužbom je traženo i da se Pravni fakultet obaveže da za školsku 2018/2019. godinu i ubuduće, a pod pretnjom izvršenja, omogući pripadnicima mađarske nacionalne manjine polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku na način kakav je propisan odlukom Pokrajinske skupštine o polaganju prijemnog ispita.

Iz suda su naveli da će detaljne razloge za svoju odluku sud obrazložiti u pisanom obrazloženju presude, koja će nakon dostavljanja strankama biti dostupna i ostatku javnosti.

Predsednik Saveza mađarskih učenika Vojvodine Atila Šoti ocenio je nakon presude da "više nema smisla nastaviti borbu", ali da se taj savez ne slaže sa odlukom suda, preneo je portal na mađarskom jeziku vajma.info.

Kako je Šoti rekao, Predsedništvo Saveza mađarskih učenika Vojvodine razmotriće valjanost nastavka ovog spora, imajući u vidu da je zahtev odbijen po drugi put na osnovu istih "izmišljenih obrazloženja".

"S druge strane, treba odmeriti i to na koji način utiče sve ovo na odluku mladih mađarske nacionalnosti da studiraju na Pravnom fakultetu u Novom Sadu", rekao je Šoti.

Kako je naveo, prema informacijama koje poseduje, broj mladih koji se javljaju na prijemne ispite na Pravnom fakultetu svake godine opada, što prema njegovom mišljenju, pokazuje da takva odluka ima veliki uticaj.

"Sve ovo dokazuje da ono što se događa na Pravnom fakultetu ima uticaja na omladinu mađarske nacionalnosti u Vojvodini", rekao je Šoti i dodao da će sledeće nedelje biti doneta odluka o daljim koracima Udruženja.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

U Austriji svi fakulteti daju prijemni na srpskom, predaju na fakultetu na srpskom svi profesori a sudije vode postupak na srpskom. Ne mora vise ni da se polaze nemacki kad se aplicira za posao ili trazi radna dozvola. Isto tako i ove lekare i sestre u nemackoj niko ne pita za nemacki jezik i kada polazu dopunske ispite tamo na fakultetima to se radi na srpskom. U USA sad kad odes ne mora da se zna engleski nego histerises sto oni ne znaju srpski cak i tamo gde se vecinski govori spanski. Ma ovde kod nas totalna diskriminacija manjina!

12 10

Kosta

Pravo na koriscenje jezika manjine ne podrazumeva pravo da se govori samo jezikom manjine. Ako je zelim da me zastupa advokat koji je madjar jel moram da naucim madjarski da bi me zastupao ili kada mi sudi sudija madjarske manjine jel vodi postupak i pise presudu na madjarskom? Malo ste preterali!

12 7

Pera

Što bi polagali na mađarskom kada će studirati na srpskom?! Totalno idiotski. Govore svi srpski i ne vidim razlog zašto bi oni bili posebni i imali povlašćen status?

22 15

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo