Zašto nam kosa više opada u jesen

Zašto nam kosa više opada u jesen Izvor: Pixabay

Gusta, bujna i sjajna kosa simbol je zdravlja i teško nam pada kada je gubimo. Jesen je vreme u godini u kojem kosa opada više nego inače.

Verovatno ste ovih dana primetili više vlasi na češlju nakon češljanja ili u kadi nakon što ste oprali kosu. Više ih je i na jastuku kada ujutro ustanete, a o podu da i ne govorimo. Češće morate da čistite i puno opreznije da kuvate kako koja vlas ne bi zalutala u jelo.

Iako to može izgledati zabrinjavajuće, velika je verovatnoća da se radi samo o sezonskom opadanju kose koje je karakteristično za jesen. Naime, naša kosa na svetlost reaguje kao i biljke. U proleće i leto raste i buja jer svetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada dani počinju da bivaju kraći i sunca je sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

To jesenje opadanje kose traje šest do osam nedelja, ako se nastavi i nakon tog perioda trebalo bi da konsultujete lekara, jer je možda uzrok opadanja kose ozbiljniji - hormonalni disbalans, bolesti štitne žlezde, manjak određenih vitamina ili pak višak vitamina A, kao i stres.

Prirodni ciklus rasta kose odvija se u nekoliko godina. U svakom trenutku raste 90 posto naše kose, dok onih 10 posto miruje do šest meseci prenego što otpadne. Nakon što vlas otpadne, folikul miruje tri meseca pre nego što krene da se formira novu vlas. U septembru i oktobru formiraju se novi folikuli koji će zameniti stare vlasi. Taj proces traje oko šest nedelja. Normalno je dnevno izgubiti od 80 do sto dlaka.

Osim spolja (tretmanima nege, masažama i šamponima) kosu treba jačati i iznutra, pravilnom ishranom. Jesen je pravo vreme za to jer je sezona jabuka, šljiva, bundeva, krušaka, krompira, šipka i citrusa - namirnica koje hrane kosu i kožu. Uz njih preporučuje se jesti i hranu bogatu gvožđe i vitaminom B, piše RTL.

Tagovi: kosa , zdravlje , jesen

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Maksa

Pa tad obično shvatimo da je godišnji odmor odavno gotov i da ima dugo do sledećeg gde se u međuvremenu moramo baviti izvrnutom realnošću... I kosa samo opada i sedi.

24 0

Makarije

Zato sto nije zimzelena

31 3

Xxx

Mozda je simbol ali ne i pokazatelj zdravlja i njeno opadanje ne treba shvatiti tragicno.

23 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo