Vežba "Sloboda 2017", predstavljeni migovi i spremnost VS

Centralna svečanost "Sloboda 2017", povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha, kao i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Izvor: N1

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha.

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj građana. 

Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobađanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti. 

Takođe je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17. Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije.

Batajnica, avioni Izvor: N1

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije. 

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe "Striži", koji takođe lete na avionima Mig-29. 

Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu "1500", koji predviđa novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS.

avion, batajnica Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Komentara 106

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Joel

..spremnost?..za sta?..

0 1

licno sam video

Srbija ima nosac aviona na Velikoj Moravi kod Stalaca sa eskadrilom Lastinih aviona

46 7

Ogi

Bzv...U ovoj besparici koga je briga za ovaj,nazovi,aero miting...?!?!?!?

46 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo