Boljević: Bahati istupi predstavnika Ministarstva pravde

Javna rasprava u Nišu o budućim izmenama Ustava Srbije izazvala je pravu buru u stručnim krugovima. Zbog stavova predstavnika Ministarstva pravde, kao što su ona da je "nezavisnost sudstva fetišizirana" i "ideološki mit", Društvo sudija Srbije tražilo je reakciju nadležnih. A da li su dobili odgovor koji su očekivali?

Izvor: N1

Za šta se u Srbiji zalažu sudije i tužioci? Prema tvrdnjama pomoćnika ministarke pravde Čedomira Backovića, za pravosuđe poput "društva sa ograničenom odgovornošću" ili "zanatske radnje". Sudije su se istog trenutka pobunile, ne samo zbog Backovića, već drugog, po mnogima spornog savetnika.

"Nezavisnost sudstva je fetišizirana, ideološki mit, rasprava o njoj je iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega. U pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a tužioci treba da budu u manjini. Sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji", saopštilo je Društvo sudija Srbije citirajući savetnika ministra pravde Zorana Balinovca.

A da li su ove tvrdnje ganule resorno ministarstvo?

"Uzimajući u obzir da se radi o najvišem pravnom aktu Srbije, ministarstvo ukazuje da je potrebno da se čuju svi stavovi, mišljenja kao i kritike, kako stručne javnosti, tako i civilnog sektora, bez obzira da li se konkretni stavovi pojedinaca dopadaju nekom od učesnika javne rasprave", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Specijalni savetnik ministarke Zoran Balinovac godinama je osporavan u javnosti. Glavni greh koji mu se pripisuje je učešće u Miloševićevoj vlasti - prvo kao savetnik ministra pravde 1995, a potom i kao zamenik u istom ministarstvu pred 5. oktobar. Poznat je i kao jedan od zagovornika čuvenog Zakona o terorizmu 2000. koji nikada nije donet. Da jeste, demokratskih promena možda ne bi ni bilo, dok bi smrtna kazna koju je propisivao možda stigla i novosadskog lidera pokreta OTPOR Stanka Lazendića.

"Mnogi od nas verovatno sada ne bi bili među živima, a ne bismo ni pamtili ovaj period kroz šta je sve Srbija prošla u prethodnih 17 godina iz prostog razloga što su tada te neke pametne glave smislile takav zakon da se obračunavaju sa svojim građanima koji suprotno misle", rekao je Lazendić.

A sa kim se obračunavaju saradnici ministarke pravde 17 godina kasnije? Iz Društva sudija na reakciju ministarstva apeluju - razmena argumenata i mišljenja da, ali su nedopustiva nipodaštavanja, ismevanja i pretnje sudijama i tuiocima.

"Ja mislim da ti zaista bahati istupi predstavnika Ministarstva pravde u stvari šalju poruku sudijama da ministarstvo može sve što mu se prohte i da ustvari ima za cilj da zastraši sudije i tužioce. A to nije dobro za demokratske države", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kontinentalni principi, umesto precedenta

Čedomir Backović koji se pravno specijalizovao u SAD, nema ni stručne i moralne vrednosti da bude u Ministarstvu pravde Srbije. Između ostalog i zato što u EU vladaju principi kontinentalnog prava , a ne precedentnog, kao u SAD

1 0

Neki

Poštovani, ovde iz teksta sa foruma o pitanjima sudstva i novog Ustava, mešaju se razne vrste problema - pitanja imenovanja, gde postoje politički uticaji, i pitanja funkcionalnosti pravosudnog sistema koji se poredi kao pravosuđe "društva sa ograničenom odgovornošću" ili "zanatske radnje". Sigurno je da su to odvojena pitanja i da AKO realni predmetni rad sudstva zavisi od naimenovanja najvših sudskih vlasti - onda imate u Srbiji - politički upravljan progon privatnih prava, "srbo-slobo-retro-staljinizam", toliko.

2 0

Neki

Poštovani, ovde iz teksta sa foruma o pitanjima sudstva i novog Ustava, mešaju se razne vrste problema - pitanja imenovanja, gde postoje politički uticaji, i pitanja funkcionalnosti pravosudnog sistema koji se poredi kao pravosuđe "društva sa ograničenom odgovornošću" ili "zanatske radnje". Sigurno je da su to odvojena pitanja i da AKO realni predmetni rad sudstva zavisi od naimenovanja najvših sudskih vlasti - onda imate u Srbiji - politički upravljan progon privatnih prava, toliko.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo