Radnici u Slovačkoj - od želje za boljim životom do zatvora

Od oglasa na Fejsbuku do zatvora - tako se put u Slovačku završio za 23 srpska državljana. A sve je izgledalo mnogo drugačije na slikama slovačke agencije Max koja je bila posrednik.

Izvor: N1

Gotovo bajkovite sobe u kojima će radnici spavati zapravo su ovakve:

"Došli smo ovde u ovo mesto Šala, tu smo smešteni nas osmoro u jednoj sobi, drugih osmoro u drugoj sobi...", ispričao je  jedan od radnika Miodrag Simić za N1.

Besprekorno čisti toaleti - samo su na fotografijama.

"Što se tiče higijene, ona je maltene na katastrofalnom nivou. Jedno kupatilo na nas 16, ali ajd, privikli smo se", rekao je Simić.

Na sve pristaju zbog posla, zbog oko tri evra po satu koliko se plaća rad u fabrici televizora, odnosno za oko četiri evra koliko je sat u auto industriji. Potpisali su i ugovore, ali šta je pisalo, ne znaju, kažu, jer je bilo na slovačkom.

"Bukvalno smo mogli potpisati da nam odstrane jedan bubreg, ne smemo da se bunimo. Ili oba bubrega", kaže Simić.

Da su radili na crno, saznali su kada je u utorak u fabriku upala policija.

"Srbi, Makedonci, van! I to onako drskim tonom, pogledali smo je, ona kaže 'Šta gledate? Van!!!'...Izašli smo kao da nas vode na streljanje", priča Simić.

Pod pratnjom i uz sirene, kažu, kao da su kriminalci, odvedeni su u policiju. Nju je kontaktirala ambasada Srbije. Dobili su informacije da dve srpske državljanke nisu imale čak ni pasoše, dok su ostali zbog nelegalne radne dozvole dobili zabranu boravka u Slovačkoj na godinu dana.

"Državljanima Srbije koji nemaju važeću putnu ispravu, ukoliko se odluče na doborovoljni povratak, u najkraćem roku biće izdat putni list, u skladu sa zakonom. Osim srpskog državljanina Dejana Cvetkovića koji je obavestio o privođenju, niko od naših građana nije se obratio Ambasadi Republike Srbije sa zahtevom za konzularnu zaštitu", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

 Sindikat Sloga ima drugačije informacije. Traži, smenu ambasadora Srbije u Bratislavi ako je, kako kažu sindikalci, tačno da ambasada nije reagovala na hapšenje radnika niti na njihove molbe za pomoć.

"Čemu služi ambasada ako ne da pomaže svojim građanima. U ovom konkretnom slučaju radnicima koji su otišli tamo zbog obezbeđenja gole egzistencije, one iste koju im država očigledno nije pružila, ali ih je skinula sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje i statistički ih prikazuje kao veliki uspeh aktuelne vlasti u smanjenju nezaposlenosti", navodi Sloga u saopštenju.

Ovo nije prvi put da iz Slovačke stižu priče o teškom položaju radnika iz Srbije. Nedeljnik je pisao u uslovima rada u fabrici Samsung gde radi na hiljade ljudi iz Srbije, i to kao "turisti", po 12 sati dnevno, bez pauze, i uz maltretiranje na poslu.

S tim problemom dobro su upoznate i Vlade Srbije i Slovačke. Aleksandar Vulin, tada ministar rada, obećao je početkom godine da će pojačati kontrolu rada agencija preko kojih radnici odlaze. Oni koji si otišli preko agencije Max imaju rok od nedelju dana da dobrovoljno napuste Slovačku. U suprotnom, biće deportovani.

Tagovi: Slovačka , radnici

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gud Najt

Katastrofa kako nas svuda tretiraju, znam jer ne jedem domaci 'leba. Nikad nismo bili manje cenjeni u svetu, pre svega kao ljudi. A obzirom kako glasamo, mozda je i zasluzeno. Unistili su nas, a kad vidim "dogovore" opozicije, jasno je i zbog cega.

31 3

Era

Moja sestričina radi u Slovačkoj u Samsungu na pakovanju televizora. Kaže da je sto puta bolje nego ovde.

34 6

Patriota-bivsi!

Ako, tako i treba. Toliko se spustati i trcati samo pod izgovorom da se prezivi, stvarno ne razumem. Ima i ovde posla, sela prazna....ali ajde, bolje je napolju, pogotovo kad agencije srede sljaku.

17 88

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo