Put u Šengen sa zapadnog Balkana samo uz odobrenje službi EU

Put u Šengen sa zapadnog Balkana samo uz odobrenje službi EU Izvor: Reuters / Nils Meilvang / Scanpix

Državljani zemalja zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je Beti u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mlađa od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos je Beti rekla da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU.

Ali postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao da stupi na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

blagomeni

Ova odluka EU se ne odnosi samo na Zapadni Balkan već na sve zemlje koje su u bezviznom režimu sa EU. I Amerikanci će morati isto kao i građani Srbije ili Moldavije da obave onlajn registraciju. Nije kraj sveta i nije potrebno praviti slona od te procedure koja i onako još nije ni uvedena.

9 0

Ćuk na luk

Pomenuta odluka EU potvrđuje dezorjentaciju iste. Primili su 3 miliona izbeglica bez kontrole, što je još neverovatnije - nisu imali predstavu, ni vojno ni civilno obaveštajno, šta se događa u Siriji i šta se s tim u vezi sprema. Potpuni raspad sistema i institucija EU. Naravno da nijedan terorista neće poslati svoj smajli i najavu kada će da dođe u "goste" - i postavi bombicu. Dakle, ova "mera" nema ničeg suvislog u sebi, osim - popunu budžete uzdrmane ekonomije EU.

18 2

HEFEST

Toliko cesto idem tamo da sada stvarno ne znam sta da radim. Bolje da kupim sebi carape za tih 10 evra posto sam i zadnje pocepao, a valjda cu se negde u gostima i izuti pa da se ne brukam.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo