Društvo sudija: Neprihvatljiv odnos predstavnika vlasti

Društvo sudija: Neprihvatljiv odnos predstavnika vlasti Izvor: N1

Društvo sudija Srbije zatražilo je od ministarke pravde Nele Kuburović i Visokog saveta sudstva da se izjasne o "neprimerenom istupanju" i "neprihvatljivom odnosu" pomoćnika i savetnika ministra Čedomira Backovića i Zorana Balinovca prema sudijama na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava u delu koji uređuje pravosuđe.

Iz Ministarstva pravde su poručili da javne rasprave i služe da svako iskaže stav.

Društvo sudija obavestilo je u sredu pismom ministarku pravde i članove VSS da se 13. oktobra u Nišu, na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava koje sprovodi Ministarstvo pravde sa građanskim i strukovnim pravosudnim udruženjima, suočilo sa "zabrinjavajućim i neprihvatljivim" odnosom predstavnika Ministarstva pravde prema sudijama.

Kako navodi Društvo sudija, pomoćnik ministra Čedomir Backović je tom prilikom izjavio da se sudije i tužioci zalažu da pravosuđe bude "društvo sa ograničenom odgovornošću", "zanatska radnja" koja će da odlučuje o ljudskim sudbinama kako se njima "ćeifne".

"Specijalni savetnik ministarke pravde Zoran Balinovac izjavio je, pak, da je nezavisnost sudstva fetišizirana, da je ideološki mit, da je rasprava o njoj iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega, da u pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a da tužioci treba da budu u manjini, da sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji, da nezavisnost kakvu sudije imaju u Srbiji, a posebno kakvu traže, ne postoji nigde na svetu, da su predlozi sudija i tužilaca smešni...", navodi se u pismu koje je Društvo uputimo ministarki pravde i VSS.

Društvo sudija navelo je da ni ono samo, a ni sudije, nisu neprijatelji nijedne političke vlasti u Srbiji, a ponajmanje građana, već da su savesni profesionalci koji se trude da se demokratsko društvo i vladavina prava u Srbiji unaprede i pozvalo ministarku pravde da reaguje kako se navedeno ponašanje predstavnika Ministarstva pravde ne bi ponavljalo.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da se, u skladu sa svojim ovlašćenjima, oglasi povodom ovakvog istupanja u javnosti predstavnika izvršne vlasti.

Udruženje ukazuje da je u predstojećem periodu veoma važno da se u stručnoj i otvorenoj debati dođe do najboljih ustavnih rešenja za pravosuđe u interesu svih građana Srbije i pozvalo Savet da obezbedi i ohrabri učešće sudija i sudova u toj debati.

Društvo sudija očekuje da Savet reaguje na poziv od 2. oktobra povodom nipodašavanja, uvreda i pretnji sudijama i tužiocima, uključujući i najave njihovog hapšenja.

Ministarstvo: Potrebno je čuti sve stavove o izmenama Ustava

Ministarstvo pravde saopštilo je da javne rasprave služe za iznošenje različitih stavova i kritika, bez obzira da li se one nekome dopadaju i na taj način reagovalo na negodovanje strukovnog udruženja Društva sudija Srbije koje je ukazalo na ponašanje predstavnika tog ministarstva prema sudijama tokom konsultacija o izmenama Ustava Srbije.

"Uzimаjući u obzir dа se rаdi o nаjvišem prаvnom аktu Srbije, ministаrstvo ukаzuje dа je potrebno dа se čuju svi stаvovi, mišljenjа, kаo i kritike, kаko stručne jаvnosti, strukovnih udruženjа, tаko i civilnog sektorа, bez obzirа dа li se konkretni stаvovi pojedinаcа dopаdаju nekom od učesnikа jаvne rаsprаve", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde u kojem se ne komentarišu konkretne zamerke strukovnog udruženja.

Ministаrstvo prаvde navodi i da je javna rasprava pokrenuta u maju i da je njen cilj jаčаnje nezаvisnosti, nepristrаsnosti i odgovornosti prаvosuđа.

"Ministаrstvo prаvde još jednom nаpominje dа suštinа jаvne debаte jeste trаnspаrentnost procesа izrаde u ovom slučаju novog Ustаvа Srbije, u kojoj trebа dа se čuju stаvovi svih pojedinаcа u cilju pronаlаženjа nаjboljeg zаjedničkog rešenjа", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako se navodi, do kraja godine biće održane još dve jаvne debаte, u Novom Sаdu i u Beogrаdu.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kale*

Kako su se naprdnjaci domogli vlasti, tako su odmah, sahranili ustav!

11 0

ocena

kakve profesionaone sankcije trpi sudija kad mu se sa vise instance ukine presuda? da li nezavisnost sudije u odlucivanju mora da znaci i da moze da pise svakakve gluposti (sto zbog slabog poznavanja materije, sto iz drugih pobuda) a da ne snosi posledice za pogresne odluke? kada cete uz borbu za nezavisnost sudstva da pokrenete i borbu za kvalitet?

18 2

gigatrend

Moglo bi Društvo sudija da kaže neku i o (ne)radu Ustavnog suda u slučaju ocene (ne)ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija. Valjda je dovoljno 3 godine da se izjasni ta najviša "nezavisna" sudska instanca.

24 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo