Izraelski vojnici upali u palestinske medijske kuće

Izraelski vojnici upali u palestinske medijske kuće Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Izraelski vojnici upali su prošle noći u kancelarije TV kanala i produkcijskih kompanija širom okupirane Zapadne obale, konfiskovali opremu i neke od njih zatvorili.

Vojni portparol je izjavio da je vojska ušla u osam medijskih kuća i da su dva Palestinca uhapšena.

U palestinskim izveštajima se navodi da su vojnici ušli u Al Kuds kanal u Hebronu, Pal Medija u Vitlejemu i kanale Al Aksa i Palestina Aljum u Ramali, kao i kancelarije Trans medija u Nablusu i Hebronu.

Vojska je navela da su u tome učestvovali i pripadnici bezbednosne službe Šin Bet i civilne administracije, a da su proveravane medijske kompanije koje šire huškački materijal. Najavljeno je da će Izrael "nastaviti da preduzima akciju protiv huškanja na teror" jer to, kako je rečeno, "vodi direktno do terorističkih napada".

Kanal Al Aksa je povezan s islamskim ekstremističkim pokretom Hamas, a Palestina Aljum (Palestina Al youm) s Islamskim džihadom. Pal Medija pruža usluge međunarodnim TV mrežama, uključujući Frans 24 (France) i Raša tudej (Russia Today). 

Izraelska vojska je navela da su zatvorene kancelarije Pal Medija i Trans Medija, kao i Ramasat. U julu je izraelska vojska upala u komunikacijsku kompaniju Pal Medija i konfiskovala dokumente i medijski materijal.

Upad prošle noći na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom već pet decenija usledio je samo nekoliko sati nakon što je izraelska vlada najavila da neće pregovarati s palestinskom vladom jedinstva koja uključuje Hamas ako se ta organizcija ne razoruža, odbaci nasilje i prizna Izrael, između ostalog, javila je agencija Frans pres.


Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo