Izrael ne priznaje pomirenje Hamasa i Fataha

Izrael ne priznaje pomirenje Hamasa i Fataha Izvor: REUTERS/Dan Balilty

Izaelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je članovima svog bezbednosnog kabineta da, iako Izrael neće prihvatiti sporazum o pomirenju Hamasa i Fataha, neće pokušati da spreči da se ostvari i neće prekidati odnose s Fatahom, javljaju izraelski medji.

Netanjahu je, takođe, rekao članovima tog užeg sastava vlade da će Izrael sarađivati sa članovima Palestinske uprave koji se presele u pojas Gaze da zauzmu funkcije u lokalnoj vladi, pošto je u izraelskom interesu da se poboljšaju uslovi za život na toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora. 

Tri anonimna izvora izjavila su za list Harec da je Netanjahu takođe rekao SAD i Egiptu da ne veruje da će sporazum između islamskog ekstremističkog Hamasa i sekularnog umerenijeg Fataha dovesti do obnove pregovora Izraela i Palestinaca. 

Te dve glavne palestinske frakcije potpisale su prošle nedelje u Kairu sporazum o pomirenju posle decenije pogubnih nesporazuma, tokom koje je Hamas kontrolisao pojas Gaze, a Palestinska uprava u kojoj dominira Fatah vladala na drugoj palesitinskoj teritoriji Zapadnoj obali. 

Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, imala je podršku Zapada, dok Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izraelski ministar obrazovaja Naftali Benet, lider nacionalističke partije Jevrejski dom (Bajt Hajehudi), je u ponedeljak izrazio uverenje da Izrael ne bi trebalo da prekine bezbednosne veze sa Palestinskom upravom.

On je dodao da je Izrael potrebniji Palestinskoj upravi nego obrnuto, jer bi propala kad bi je Hamas preuzeo kao što je silom preuzeo vlast u Gazi pobedivši snage lojalne Fatahu 2007. godine.Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dalibor

Hahaha ovo jos nisam cuo. Treca strana ne priznaje pomirenje 2 druge strane, pa zar je bitno.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo