Izjava i tvit "zatresli", ne i narušili odnose SAD i Srbije

Ambasadora SAD Kajla Skata opominju da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije i to zbog tvita sa tekstom iz američke štampe o odnosu predstavnika vlasti prema haškim osuđenicima. Skat odgovara da je ironično to što srpski ministri i njegove pohvale ne tumače kao "preterano mešanje", ali smatra da je ceo slučaj dobio previše pažnje u javnosti.

Izvor: N1

"Prošlo je vreme stida i više se nikada neće vratiti, sada je došlo vreme ponosa, vreme učenja, vreme da učimo od vas", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin 7. oktobra 2017. godine.

Vašington post je ministra Vulina citirao, Kajl Skat tvitnuo, ministar Ivica Dačić rekao da ambasador ne treba da se meša u unutrašnja, srpska pitanja - danas ambasador kaže da je samo komentarisao kako se imidž Srbije može promeniti posle članka u novinama.

"Interesantno i ironično je što u Srbiji - ako ja komentarišem, pozdravim unutrašnji dijalog o Kosovu - nikom ništa. Ako ja pozdravim ekonomski razvoj Srbije - nikom ništa. Ali ako ih nešto kritikujem - reakcija je nešto drugačija. Ja to razumem, idemo dalje. Kako kažete u Srbiji, mislim da je to srpska izreka - tresla se gora, rodio se miš", poručuje Skat.

Ko je miš - nismo uspeli da pitamo. Svakako, ovaj zaključak znači da su se odnosi dve zemlje "zatresli", ali da nisu trajno narušeni, objašnjava analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

"Razumljivo je da je ministar Vulin isfrustriran zato što je narod srpski isfrustriran. Mislim da je najvažnije da postoji odluka i sa jedne i sa druge strane da se spusti lopta i da se ovo ostavi kao deo neke prošlosti",smatra Kesić.

Upravo sa prošlošću Srbija nije raskrstila, smatra bivši diplomata Radomir Diklić, inače ministar ne bi hvalio osuđene za ratne zločine.

"To što našim političarima smeta kada nas kudi, a ne smeta kada nas hvali - to je stvarno njihov problem jer ne možete vi ne razmišljajući davati izjave kada ste ministar odbrane ili ministar spoljnih poslova", kaže Diklić.

Zato je predsednik umereniji, mada sa jednim "ali".

"Ne mislim da je to u pitanju. To je podignuto na mnogo viši nivo nego što zaslužuje. Skat ništa posebno novo nije rekao. To su njegovi poznati stavovi. Ali u našoj zemlji stranci neće voditi politiku", izjavio je Aleksandar Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Ipak, u istom intervjuu, Vučić kaže da "nije pažljivo pročitao šta je Vulin rekao za generala Lazarevića, ali da je primetio da su "svi ćutali kada je Ante Gotovina postao savetnik u Vladi Hrvatske".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Flash'n'Storm

Svi su ćutali u vezi Gotovine jer je on oslobođen optužbe,nije robijao kao Lazarević ili Šainović ! AV nije kompetentan da nekoga proglašava za zločinca,a Vulin da druge abolira ,za to postoje sudovi a oni su svoje rekli.

42 10

super sto nema komentara

koje odnose?

13 2

Blonde....

To Vam je gospodine Skat zato sto oni na sve nacine pokusavaju da nas odvoje od EU i zapada, i odvuku do Rusa, Kineza i Arapa, jer se sa njima mnogo lakse mogu dogovoriti oko procenta....al' Vi to sve vec znate, nego ako Vam je do nas ili budite energicniji, ili lepo uzivajte (nekako) u nasem prelepom (raskopanom) Beogradu i ne talasajte mnogo...inace, meni se dopada kad ih "bocnete", al' to lose utice na nase patriote....

49 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo