Raste pritisak na Pućdemona da proglasi nezavisnost

Raste pritisak na Pućdemona da proglasi nezavisnost Izvor: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
(arhiva)

Predsednik regiona Katalonije Karles Pućdemon izložen je sve većem pritisku separatističkog pokreta da definitivno proglasi nezavisnost od Španije.

Dva saveznika katalonskog predsednika Pućdemona pozvala su ga da više ne gubi vreme i da ignoriše pretnje Vlade Španije da će preuzeti delimičnu ili potpunu kontrolu nad katalonskom regionalnom vladom.

Pućdemon je u govoru regionalnoj skupštini rekao u utorak da će Katalonija ići ka proglašenju nezavisnosti na osnovu mandata datog glasanjem na referendumu od 1. oktobra, ali je odmah na nekoliko nedelja suspendovao proglašenje da bi ostavi mogućnost za pregovore sa španskim vlastima.

Taj njegov potez je razočarao tvrdu struju secesionističke strane.

Krajnje levičarska separatistička katalonska partija CUP napisala je u pismu da Pućdemon treba da ignoriše upozorenje španske vlade, da ukine suspenziju proglašenja i da definitivno proglasi nezavisnost tog regiona.

Katalonska nacionalna skupština (ANC), građanska grupa koja je organizovala masovne skupove podrške otcepljenju od Španije, takođe je izdala saopštenje sa sličnom porukom.

"Nema smisla zadržati suspenziju katalonskog proglašenja nezavisnosti, s obzirom na to da Madrid odbacuje bilo kakav dijalog", navela je ANC u saopštenju.

Španija referendum smatra nelegalnim i neustavnim, i navodi da su njegovi rezultati nevažeći.

Vlada u Madridu traži jasan odgovor

Zamenica španskog premijera Soraja Saenc de Santamarija izjavila je danas da lider Katalonije Karles Pućdemon mora da odgovori sa "da" ili "ne" na zahtev Španije da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog bogatog regiona.

Madrid je prekjuče dao rok Pućdemonu do ponedeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko kaže da jeste, onda će imati još tri dana da otkaže planove za secesiju.

De Santamarija je rekla novinarima posle sastanka Vlade da je to "samo da ili ne" i dodala da je "u Pućdemonovim rukama" odluka da li će izbeći vanredne mere centralne vlade i smanjiti društvene podele.

Ona ga je pozvala da brzo deluje kako bi sprečio dalje propadanje katalonske ekonomije i navela da će taj region biti suočen s "ekonomskom recesijom" ako se održi trenutna pat pozicija po pitanju nezavisnosti Katalonije.

Oko 40 katalonskih banaka, multinacionalnih kompanija i srednjih preduzeća premestilo je svoja sedišta iz Katalonije u poslednjih sedam dana. Takvi potezi kompanija za sada imaju uglavnom simbolički značaj, pošto im je ekonomski uticaj ograničen jer promena sedišta ne uključuje premeštanje kancelarija, radnih mesta ili imovine preduzeća.

Ipak, zamenica španskog premijera Marijana Rahoja navela je da su investicije na području Katalonije u padu i da je sektor turizma imao pad između 20 i 30 odsto u prethodnom mesecu.

Katalonske vlasti su 1. oktobra priredile referendum uprkos naređenju Ustavnog suda Španije i oštrom protivljenju drugih vlasti u Madridu. Glasala su 2,3 miliona Katalonaca ili 43 odsto biračkog tela, iako je španska policija pokušala da silom prekine referendum. Za odvajanje od Španije izjasnilo se 90 odsto glasača na referendumu.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

RAVNOPRAVNOST NARODA i GRAĐANA

Katalonci su kasno shvatili da se EU (saglasno svojim zakonima), ne sme mešati u unutrašnje stvari svojih država-članica, zato će oni morati preduzeti odlučnije poteze !! Pouka za Srbe iz Republike Srpske da moraju proglasiti samostalnost , pre ulaska BiH u EU !! Razdvajanje Federacije BiH i Republike Srpske će biti mnogo lakše jer je BiH država koja se sastoji od DVA RAVNOPRAVNA entiteta koji imaju već utvrđene granice razdvajanja !! EU mora menjati svoje zakone koji su u suprotnosti sa osnovnim principima RAVNOPRAVNOSTI naroda i građana !!

1 3

Neocortex

Podrška Kataloniji.

4 2

NELIPSI

Moguce da proglase republiku i proslave u nedelju.Ako ce ukinuti autonomiju,nek ukinu republiku.Sta god se desi,prica o republici i monarhiji u Spaniji nije zavrsena.

10 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo